2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

neděle 6. prosince 2009

Pangasius

Dostal jsem dnes mailem zajímavé počtení na téma "Pangasius".
Ale než přistoupím k jeho citaci (abych tu tak vlastně nezveřejňoval HOAX, hloupou poplašnou zprávu), dovolím si nejprve citovat z Wikipedie, otevřené encyklopedie:
Pangas spodnooký
Vědecká klasifikace
Říše: živočichové (Animalia)
Kmen: strunatci (Chordata)
Podkmen: obratlovci (Vertebrata)
Třída: paprskoploutví (Actinopterygii)
Řád: sumci (Siluriformes)
Čeleď: pangasovití (Pangasiidae)
Rod: pangas (Pangasius)
Binomické jméno: Pangasius hypophthalmus
Sauvage, 1878
Pangas spodnooký Pangasius hypophthalmus (Sauvage, 1878) nebo Pangasianodon hypophthalmus je sladkovodní ryba z čeledi pangasovití Pangasiidae.
Původní je v jihovýchodní Asii v řekách Mekong a Menam-Čao-Praja. Byl vysazen i jinde. Dorůstá délky 130 cm a hmotnosti 44 kg. Je omnivorní.
Využití: Má komerční využití a v Česku se prodává na maso pod (obchodním) názvem Pangasius.
Bývá chován v okrasných akváriích, avšak s jeho chovem i odchovem mohou být problémy vzhledem k jeho velikosti.
A hned na vysvětlenou pro ty, kdo výše užitý pojem omnivorní neznají, taktéž z Wikipedie:
Všežravec (také omnivor (z lat.) nebo pantofág (z řeč.)) je organismus (nejčastěji zvíře) bez specializace na jednostranný příjem masité nebo rostlinné potravy. Trávicí soustava těchto organismů je schopna strávit potravu jak živočišného, tak rostlinného původu. Na poměru množství jednoho druhu potravy oproti druhému nezáleží. Mezi všežravce patří švábi, škvoři, hlodavci (např. potkani) nebo různé druhy medvědů. Všežravcem je i člověk.
Tak a teď několik citací z dokumentu, který jsem obdržel mailem (závěr nechť si čtenář udělá sám, já jen podotknu, že Wikipedie si s tímto textem z mailu vlastně neodporuje a o množství vody ve filetách u nás prodávaných jsem se při vaření sám osobně mnohokrát přesvědčil; snad jen s některým výrazivem následujícího textu z mailu se přece jen neztotožňuji, no a gramaticky to taky není čisté):
Pangasius je chuťově velice dobrá ryba, jen je potřeba brát na zřetel v jakých podmínkách chov probíhá. Jako každá sumcovitá ryba trpí tzv. kožovcem, kožním parazitem, který způsobuje v prvním roce velké ztráty, proto se v odchovném prostředí přistupuje ke koupelím v malachitové zeleni, která je silně karcinogenní. Do některých evropských zemí je zákaz dovozu z těchto chovů, tak se to řeší přes třetí země.
Každý by měl toto riziko zvážit, naše vlastní ryby jsou kvalitní a dobré.
Pangasius je sladkovodní ryba a chová se v deltě Mekongu, což znamená:
1) Má méně jodu, protože je sladkovodní
2) Mekong stahuje všechnu špínu z Thajska, Vietnamu a Laosu. To je přesně ta řeka, která sbírá všechny humusy, které do ni amíci naházeli ve válce s Vietnamem a taky do které tečou špíny z továren co jich jenom ve Vietnamu je.
3) Nikdy není čerstvý, vždy jenom dovezený přes půl planety.
...
Lidi proboha proberte se. Ve všech článcích se tato ryba velmi oslavuje - jak nemá kosti, jak je strašně zdravá, jak je mořská.
...
Pěstuje se ve sladkých vodách, okolo Mekongu, v teplé vodě hodně rychle dorůstá do "jateční velikosti" - rybka to je nevídaně žravá, ovšem čím je krmena je vietnamským tajemstvím.
Opravdu není cítit po rybách - není protože je napraná vodou (některé super levné filety v našich obchodech mají až 50% vody).
Laboratorně jsou výsledky výživových hodnot také nevalné - ryba v sobě nemá vůbec nic, totálně prázdné kalorie. A vrchol všeho je, když se někde prodává jako čerstvá fileta - neexistuje, je to vyrobeno rozmražením - čerstvý pangas se sem vůbec nedodává. A poslední věc - už jste viděli kvalitu za takový mrzký peníz a z Vietnamu je cesta dlouhá.

Žádné komentáře:

Okomentovat