2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pátek 26. října 2012

Rodiče brání ZŠ Čejkovická

Rodiče brání školu v brněnských Vinohradech. Nikdo ji nechce, hlásá titulek úterního článku Brněnského deníku.
Trochu si jej dovolím přepsat a opravit a doplnit, aby mu rozuměli všichni!
Ano, názor nás rodičů je jednoznačný: Nesouhlasíme se slučováním základních škol na Vinohradech. Hájíme své právo si vybrat.
A tak záměr města zrušit základní školu v Čejkovické ulici a děti přesunout do školy v Mutěnické ulici narazil na odpor rodičů. Minulý týden byl proto stažený z jednání rady.
Vinohrady jsou velkou městskou částí, ve které by měly být dvě základní školy – aby si rodiče mohli vybrat, a také proto, aby nemuseli vozit děti dál, než je nutné. Navíc mateřské školy v městské části jsou plné, takže školy se nemusí bát, že by v budoucnu neměly dostatek dětí," uvedla pro Brněnský deník Rovnost Pavlína Bendová z občanského sdružení Čejka, které založili rodiče žáků ze základní školy v Čejkovické ulici. Dodala, že škola má navíc novou tělocvičnu, která stála téměř čtyřicet milionů korun.
Základní školu v Čejkovické ulici zřizuje město. „Dříve plnila funkci Evropské základní školy a nabízela dětem cizinců vzdělávání v angličtině," popsal ředitel školy Jaromír Pospíchal. V roce 2009 ale projekt skončil a z Evropské základní školy se stala běžná základka. A takovou školu Brno zřizovat nechce. „Město zřizuje školy, které jsou něčím výjimečné. Není důvod, aby řídilo běžnou školu. Stejně jako u jiných základek by i tato měla být v dikci městské části," vysvětlila náměstkyně primátora Jana Bohuňovská.
Radní města chtějí prostě "jako ušetřit" peníze ze "svého rozpočtu" a přehodit výdaje na někoho jiného, tedy městskou část, obec. Politika!
Město přitom nabídlo školu městské části už loni v listopadu. Ta ji ale odmítla. „Chybí nám peníze. Provozní náklady, to znamená například plyn nebo energie, tvoří asi tři čtvrtiny všech nákladů na školu. Zaplatíme za ně asi čtyři miliony korun každý rok. Pro srovnání stejná částka nám stačí na bloková čištění všech ulic na čtyři roky," popsal místostarosta Vinohrad Jiří Karásek.
Znáte ten vtip:

Politici jsou na návštěvě základní školy. Ta je poněkud zchátralá, neboť nejsou peníze na zateplení, nová okna a rekonstrukci jídelny z minulého století. Politici vysvětlují, proč nejsou peníze...
Pak jdou politici na obdobnou prezentaci do věznice, která už je zateplená a s novými okny, načež řediteli věznice slíbí dotaci na vybavení televizory a zasíťování cel pro příjem TV signálu a připojení na Internet.
Cestou z vězení se jeden nedávno zvolený politik ptá politického matadora, proč alespoň něco nedostala i ZŠ, a dostává se mu odpovědi: "Podívej se na mne a na sebe, jaký je náš věk, jaké je naše postavení a uvažuj. Myslíš, že ještě někdy zasedneme do lavic základní školy?
To byl vtip, a teď si zaměňte slovo "vězení" za "zařízení péče o seniory", no a dostali jste popis reality zastupitelstva městské části Brno Vinohrady!
Rozumný volič si přečte slova pana místostarosty Karáska a zajistí, aby v dalším volebním období nebyl místostarostou, ale věnoval se blokovému čištění všech ulic, dříve než se "spakuje" do domu s péčí o seniory!
Ale to je málo, my školu na Čejkovické potřebujeme zachovat teď hned!

Žádné komentáře:

Okomentovat