2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

úterý 26. října 2010

Jak se dělá politika v ČR

Sice se lze dočíst v odborných textech o tom, že nabourání principu retroaktivity či tzv. pseudoretroaktivita (kdy má něco stanovená pravidla na začátku, ale v průběhu se změní, ač klient nemůže odejít, protože jiná vázací část pravidel trvá) ohrožuje právní systém v ČR, ale naši poslanci si asi nedají říct. Neboť dnes:
Sněmovna podpořila škrty ve státní podpoře stavebního spoření
Sněmovna v prvním čtení podpořila vládní návrh na škrty ve stavebním spoření. Státní podpora připsaná v příštím roce za rok letošní se má podle návrhu zdaňovat sazbou 50 procent. V dalších letech má příspěvek státu klesnout ze současných 15 procent na deset procent, nejvýše to má být 2000 korun ročně. Nyní se návrhem bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor. Podle vedoucího analytika společnosti Fincentrum Josefa Rajdla utlumí chystané kroky celý systém stavebního spoření. "Stavební spořitelny budou muset podle našeho očekávání významně omezit poskytování překlenovacích úvěrů. Nebudou tak již moci konkurovat svými překlenovacími úvěry s nulovou akontací hypotečním úvěrům. Na realitní trh by toto rozhodnutí nemělo mít významný dopad, nákupy nemovitostí mohou zafinancovat banky," uvedl Josef Rajdl. Vláda si od snížení příspěvku slibuje, že v roce 2012 vyplatí na státní podpoře místo plánovaných 11,4 miliardy korun 6,5 miliardy korun. Nově by také mělo platit, že úroky z vkladů na stavebním spoření, včetně bonusových úroků, už nebudou osvobozeny od daně.
Vláda se po přerušení úterní schůze sněmovny rozhodla, že předlohy ke snížení rozpočtových výdajů z řádného projednávání ve sněmovně stáhne a požádá její předsedkyni Miroslavu Němcovou o vyhlášení stavu legislativní nouze pro jejich rychlé schválení. Kabinet reagoval na situaci, kdy opoziční ČSSD a KSČM zablokovaly jejich zrychlené schválení a vetovaly i zkrácení jednání ve výborech. Předlohy by neplatily od příštího roku, návrh rozpočtu s tím ale počítá. ČSSD pokládá postup vlády za zneužití institutu legislativní nouze a hrozí Ústavním soudem. Vláda chce, aby Miroslava Němcová vyhlásila legislativní nouzi od 1. do 5. listopadu. Umožnilo by to schválit zákon během jediného čtení i během jednoho dne. Do deseti dnů po sněmovně by musel normy projednat také Senát. Horní komora by je tedy mohla schválit ještě v předvolebním složení, kdy v něm má převahu pravice.

O rozpočtu mají poslanci jednat ve středu
Poslanci budou jednat o návrhu státního rozpočtu ve středu. Půjde o první čtení, v němž se schvalují jeho základní parametry. Vládní plán zahraničních vojenských misí na další léta by pak dolní komora měla posoudit příští týden ve středu. Poslanci o tom rozhodli při projednávání návrhu programu sněmovní schůze, která v úterý začala. Po středečním projednání příjmů, výdajů a schodku státního rozpočtu budou následovat vládní novely, které omezují podporu slunečních elektráren. Poslanci by měli ve středu končit vzhledem k zasedání vlády mezi 16:00 a 16:30, uvedla předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). V pátek se budou poslanci zabývat vládní předlohou, která by snížila platy ústavních činitelů. Následovat mají předlohy ve druhém čtení, například o krizovém řízení, pobytu cizinců, základních registrech a odkladu zavedení elektronických dálničních vinět o pět let. Plán armádních misí v cizině zařadili poslanci z iniciativy Jana Vidíma (ODS) na středu příštího týdne.

Senátní výbor podpořil vládní plán armádních misí do roku 2013
Senátní výbor pro zahraničí a obranu podle očekávání podpořil vládní plán zahraničních misí na příští dva roky, a to i hlasy části sociálních demokratů. Senát má o návrhu rozhodovat přes výhrady vedení ČSSD ještě v dosavadním složení, a to tuto středu. Vládní koalice má zatím v horní komoře většinu, kterou ale od druhé poloviny listopadu převezme ČSSD díky vítězství v letošních senátních volbách. Vládní plán počítá s navýšením počtu českých vojáků v Afghánistánu o zhruba dvě stovky v příštím roce, v přespříštím má být jejich počet o 80 nižší. "Příští rok by byl jakýmsi kulminačním bodem, pokud jde o naši účast," řekl senátorům ministr obrany Alexandr Vondra. Navýšení se ale nelíbí lídrům ČSSD, podle jejich místopředsedy a stínového ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka je chybou přizpůsobování české armády afghánské misi, jejíž dosavadní výsledky jsou přitom sporné.

(Citace z dnešního mailového zpravodajství ČRo. Jak jsem koupil, tak prodávám.)

Žádné komentáře:

Okomentovat