2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pátek 7. ledna 2011

Extrémy počasí

Že počasí přechází od extrému do extrému, na to si pomalu zvykáme. A že na extrémy doplácí vždy ti extrémně chudí, asi každý tuší.
Například v Indii:
Teploty blížící se nule a chladné himálajské větry v severní Indii zabíjejí.
...
Uttarpradéš je jedním z nejchudších indických států, v němž je asi pětina ze 180 milionů lidí bezdomovců, kteří žijí na ulicích.
...
Kvůli chladu nařídil ministr školství v Dillí uzavřít na týden školy. Ke stejnému kroku sáhl také stát Bihár. V Dillí v úterý klesla teplota na 3,7 stupně Celsia, v tomto ročním období bývá průměrná teplota kolem 14 stupňů Celsia. Indie je známá svými vysokými teplotami nejen v létě, ale v prosinci a v lednu vždy na pár týdnů teplota výrazně poklesne. Pravidelnou obětí teplotního výkyvu se každoročně stávají ti největší chudáci, kteří žijí na ulicích.
(zdroj denik.cz)
Kdybych Indii - Dillí, Amritsar a Chandigarh - neviděl na vlastní oči, asi bych si této zprávy v dnešním světě plném špatných zpráv, ani nevšiml...

1 komentář:

  1. Jak se do lesa volá....
    Tohle vždy platilo a platit bude. Extrémní "ždímání" přírody člověkem má za následek extrémní odezvy, jako třeba extrémní změny počasí nebo stále častější přírodní katastrofy.
    Člověk se nechal v přesvědčení o svém velikášství a nedotknutelnosti ukolíbat do stavu, že se mu všechno, včetně přírody, podřídí a bude sloužit. Zapomněl na to, že vztah přírody a člověka není role otroka a otrokáře, ale že je to o rovnocenném partnerství.
    Dobrá zpráva: nebojte, bude hůř.... :-)

    OdpovědětVymazat