2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

neděle 2. ledna 2011

Sarkozy, Klaus, BBC

Sarkozy:
Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v pátek prohlásil, že konec eura by znamenal konec Evropy. Francouze vyzval k tomu, aby nevěřili těm, kteří vyzývají k nedůvěře ve společnou evropskou měnu, informuje agentura AFP a Reuters. „Nevěřte mí krajané těm, kteří navrhují, abychom opustili euro. Konec eura by byl koncem Evropy,“ prohlásil Sarkozy v novoročním televizním projevu. Případné opuštění eura by podle něj bylo bláznovství. „Budu všemi silami bojovat proti tomuto kroku zpět, který by zničil 60 let budování Evropy, jež přineslo mír a bratrství celému kontinentu,“ dodal Sarkozy.
Francouzský prezident také uvedl, že Francii nedovolí, aby následovala Řecko nebo Irsko do dluhové krize. (citováno z kurzy.cz)

Klaus:
Náš prezident Václav Klaus ve svém novoročním projevu řekl mimo jiné:
Rok 2011 – stejně jako ten právě skončený – bude zřejmě rokem ekonomického růstu, ale důsledky nedávné hospodářské krize budou i nadále citelné.
...
Neměli bychom se sice – a už vůbec ne v dnešní den – strašit, ale musíme vědět, že reformy jsou nezbytné. Jedině s jejich pomocí se dá zajistit, abychom se ani my, ale ani naše děti či vnuci nedostali do takových problémů, jakým dnes čelí některé země našeho kontinentu.
...
Nedávná krize, o které se mluví jako o celosvětové, byla spíše krizí euro-americkou. Zvláště Evropa zaostává a bude-li to pokračovat, brzy se dostane do problémů ještě větších – a my s ní.
Ač to tak mnozí necítili, v první dekádě tohoto století jsme si – spolu s celou Evropou a Amerikou – žili nad poměry. Žili jsme na dluh, který nikdo nesplácel. V roce 2000 byla naše míra domácího zadlužení vůči HDP 13 %, příští rok to bude procent 40. Po nastupující „ozdravovací“ kůře proto nesmí nastat žádné lehkomyslné rozdávání veřejných peněz.
...
Vím, že je těžké přesvědčovat veřejnost o nutnosti přijmout rozpočtové škrty, když například stát ve stejné chvíli – kvůli minulé, tak zvaně „zelené“ politice podpory solární energie – připravil zdražení elektřiny, při kterém se budou peníze miliónů lidí přesouvat do státem garantovaných zisků donedávna zcela neznámých a jenom za tímto účelem vytvořených firem. Snad jsme se z tohoto případu dostatečně poučili. Nešlo a nejde o žádné velké ideje, ani o záchranu údajně ohrožené planety, ale jen a jedině o byznys. Vyvarujme se opakování podobných chyb.
...
Žádný stát nemůže svým občanům zajistit blahobyt, i když to leckdy slibuje či na dluh provádí. O to důležitější je uvnitř společnosti vytvářet pevné a solidární vztahy. Často zdůrazňovaný význam péče a starosti rodičů o děti, má i svou druhou stranu – starost dětí o rodiče. Teprve tím dostane skutečný smysl pojem „mezigenerační solidarita“, který mnoha lidem připadal prázdný a překonaný. Je velmi aktuální. A týká se nás, nikoli státu.
Občanskou solidaritu vnímejme v co nejširších souvislostech. A držme při sobě. Byly doby, kdy snad mělo jistý smysl odcházet „za lepším“ do ciziny, ale dnes tomu tak určitě není. Výzvy, aby se v některých profesích organizovaně, kolektivně a hromadně odcházelo do ciziny, jsou něčím, s čím se nemůžeme smiřovat. Je to nepřijatelné vydírání. Známá varovná slova o opouštění vlasti z básně Viktora Dyka platí i dnes ve světě mobilů a internetu.
...

Stručně řečeno, díval se "domů" (do České republiky a na dění uvnitř ní), do kapes nás všech i té státní, společné. Euro nechal na pokoji. Zato do fotovoltaiky si rýpnul po svém - ač musím uznat, že jeho ekonomický pohled na problematiku je jasný a ucelený a těžko se s ním polemizuje. A "otřel" se i velmi elegantně o doktory, v tom s ním nutno souhlasit!

BBC
Ve zprávách BBC jsem nezaslechl ani jedno ze zmíněných vyjádření - Klausův projev byl určen zjevně jen nám "doma", proč by se měl v BBC objevit, a Sarkozyho vyjádření asi nebylo také zas tak světoborné.
Proč zmiňuji BBC? Od 1. ledna jsem totiž změnil on-line poslech rádia ve svém počítači z ČRo1 na BBC a začínám se psychicky připravovat na pondělní zahájení dvouměsíčního jazykového kurzu...

Žádné komentáře:

Okomentovat