2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

středa 20. července 2011

Dusná středa

Celodenní dusno unavuje...
Vyřídil jsem si biometrický pas, takže teď mám pasy dva (zákon to povoluje), budu moct letět do USA...
Před chvílí jsem si na stránku citací "překopnul" krásnou poznámku IH na téma chystaného omezení přístupu k Internetu (dnes jsem ve veřejné knihovně byl a u Internetu tam chvíli seděl), no a teď doplním jen to, co možná zase odvane čas, až lidi "zruší současnou vládu", co nám plánuje změny DPH, tedy doplním citaci z mailového zpravodajství ČRo:
Změny DPH podle výpočtů zvýší lidem výdaje o stovky korun
Plánované zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH) z 10 na 14 procent příští rok zvýší výdaje domácností zhruba o stovky korun, vyplývá z různých výpočtů analytiků i ministerstva financí. Například podle analytika ČSOB Petra Dufka růst nižší sazby zvýší výdaje domácností o 100 až 110 korun na osobu a měsíc. Následné sjednocení sazeb na 17,5 procenta od roku 2013 by naopak mohlo několik korun domácnostem ušetřit. Podle studie institutu CERGE-EI plánované zvýšení spodní sazby daně ukrojí příští rok z reálných příjmů domácností v průměru 247 korun měsíčně. Kvůli růstu sazby tak mohou zdražit například potraviny, léky, městská hromadná doprava, ubytování, zdravotní a sociální péče nebo vstupné na kulturní akce. Nyní jsou sazby DPH 10 a 20 procent.
V roce 2013 se výdaje domácností kvůli sjednocení sazeb DPH zvýší podle institutu CERGE-EI průměrně o 410 korun. Nejvíc změna zasáhne desetinu lidí s nejnižšími příjmy. Jednotnou sazbu daně z přidané hodnoty nyní z členských zemí používá pouze Dánsko. Měsíční spotřební výdaje by se měly v příštím roce podle dřívějších výpočtů hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka zvýšit o 133 korun na osobu, respektive 301 korun na domácnost. Sjednocení sazby DPH od roku 2013 by mělo podle Marka dojít ke snížení průměrných měsíčních spotřebních výdajů o 11 korun na osobu, respektive 24 korun na domácnost.
Změny podle propočtů MF dopadnou nejvíce na důchodce a nízkopříjmové domácnosti s dětmi. Těm by ale měl stát následně dopady změn DPH nahradit pomocí valorizace důchodů nebo sociálními dávkami. MF například navrhovalo zvýšení daňového zvýhodnění na vyživované dítě u daně z příjmů fyzických osob o 1800 korun ročně, tedy o 150 Kč měsíčně.
Životní náklady důchodců by se měly v roce 2012 zvýšit podle propočtů MF, které zatím neobsahují případné kompenzace, o téměř dvě procenta, měsíčně o 313 korun. Nízkopříjmovým domácnostem by pak měly životní náklady měsíčně stoupnout o 263 korun, tedy o 1,87 procenta. V příštím roce by přitom měly životní náklady kvůli změně DPH stoupnout všem skupinám domácností. Naopak v roce 2013 by měly náklady růst pouze důchodcům a nízkopříjmovým domácnostem s dětmi. Ostatním by měly mírně klesnout.
Třeba budou za pár dní takové úvahy zase neaktuální...

Žádné komentáře:

Okomentovat