2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pondělí 19. března 2012

Co dál s Holešovickou výzvou?

Že by události nabíraly spád?
Jedno vím jistě: Když pár desítek bohatců bohatne a ještě při tom hlasitě chrochtá, a na druhé straně obyčejný člověk těžko shání práci, když o tu předchozí přijde z důvodů nějaké "reo-redi" (to je armádní pojem "reorganizace / redislokace", ale v běžném životě se tomu teď s oblibou říká "reorganizace - škrty - úsporná opatření"), což v mém okolí zažívá nějak moc lidí, je systém už asi "těžce nemocen" a začíná to "zavánět revoltou či revolucí".

A tak si kladu otázku: Že by události nabíraly spád?

Ve čtvrtek ve zpravodajství ČRo jen napsali:
Holešovskou výzvu v různých městech podpořily tisíce lidí
Na protestních shromážděních takzvané Holešovské výzvy, která požaduje demisi vlády, se ve čtvrtek odpoledne sešly na různých místech Česka tisíce lidí. Na pražské Václavské náměstí zamířily asi 2000 protestujících, v Brně je až 4000 účastníků, v Hradci Králové asi tisícovka. Počty odhadli přítomní policisté. Iniciátoři akce před nedávnem vyzvali vládu, aby do konce února odstoupila s tím, že pokud na tyto požadavky nebude reagovat, uspořádají celonárodní protest. Iniciátoři Holešovské výzvy už dříve oznámili, že požadují demisi vlády a jmenování dočasné vlády odborníků, zahájení příprav spravedlivých demokratických voleb a uzákonění běžně použitelného referenda. Chtějí také zastavení církevních restitucí, penzijní, sociální, zdravotnické a školské reformy a odvolání podpisu na smlouvě ACTA, která podle nich zavádí cenzuru na internetu. Podle nich by měla být jmenována dočasná úřednická vláda a týden po jejím jmenování by měl odstoupit prezident Václav Klause pro ztrátu důvěry.
V neděli jste si už mohli přečíst víc:
Kalousek: Holešovská výzva útočila proti demokratickému systému
Současné protesty Holešovské výzvy byly namířeny proti demokratickému systému, a nikoli proti vládě a jejím krokům. V Otázkách Václava Moravce v České televizi to prohlásil ministr financí a první místopředseda vládní TOP 09 Miroslav Kalousek. Vystoupení mluvčího Holešovské výzvy útočilo podle něj na rozvrat všech demokratických institucí. Je nutné odlišit legitimní protesty proti postupu vlády a protesty lidí, kteří protestují proti tomu, že existuje demokratický systém a jeho instituce, řekl Kalousek. Podle jihomoravského hejtmana a místopředsedy ČSSD Michala Haška ale lidem dochází trpělivost s vládní politikou. Vládě podle něj stačilo jen půl druhého roku, aby rozvrátila trpělivě budovaný sociální smír. Výzva dokázala v uplynulých dnech dostat na náměstí velkých měst na protivládní demonstrace tisíce lidí.
Protivládní protesty se rozštěpily
Představitelé Holešovské výzvy, která usiluje o odvolání vlády a prezidenta a změnu politiky v zemi, se distancovali od sobotní demonstrace na Václavském náměstí v Praze. Také se vymezili proti iniciativě Skutečná demokracie, s níž dosud dva dny bok po boku kritizovali vládu, parlament i prezidenta. Iniciativa Skutečná demokracie (SKDE), jejímž členem je kontroverzní pražský taxikářZdeněk Ponert, porušila podle Holešovské výzvy pravidla hnutí. Navíc prý při jedné z demonstrací vyvolala potyčku před budovou televize. Holešovská výzva organizovala ve čtvrtek a v pátek protivládní protesty, kterých se zúčastnily tisíce lidí. Páteční účast byla nicméně výrazně slabší než čtvrteční.
A dnes?
Odbory svolaly na duben na Václavské náměstí protest proti škrtům
Odbory chystají na sobotu 21. dubna do Prahy na Václavské náměstí demonstraci proti vládním škrtům a úsporným opatřením. K protestu se chtějí spojit i s dalšími nespokojenými iniciativami. Nevylučují ani stávky či další akce. Novinářům to po jednání předáků Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) řekl její šéf Jaroslav Zavadil. Navrhovaná opatření jako zvýšení daně z přidané hodnoty, zpomalení růstu penzí či propouštění zaměstnanců ve veřejných službách ČMKOS odmítá. Podle ní by to Česku neprospělo. Do stávkové pohotovosti už v pátek vstoupily školské odbory. Podle Zavadila centrála zřídila koordinační výbor, který osloví předáky další odborové centrály - Asociace samostatných odborů - i aktivisty z protestujících iniciativ. Domluvit se s nimi chce na společném postupu. Výsledkem by mělo být dubnové shromáždění na Václavském náměstí. Odbory žádají, aby vláda stopla své záměry. Jinak by podle Zavadila měla podat demisi. Předák nevyloučil ani další nátlakové akce, padla zmínka o případné stávce. Poslední velký protest na Václavském náměstí uspořádaly odbory loni v květnu. Tehdy na demonstraci proti vládním reformám dorazilo na 40.000 lidí. O tři týdny později se pak konala stávka v dopravě.
V Praze protestovaly stovky lidí proti vládní politice
Několik set lidí v Praze na Klárově protestovalo proti vládě, která je podle nich nejhorší v polistopadové historii. Šlo o akci několika iniciativ a sdružení - ProAlt, Ne základnám a Alternativa zdola. Krátce po zahájení demonstrace na místo dorazil přes Mánesův most i průvod vedený předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Počet přítomných to zhruba zdvojnásobilo, podle odhadu jednoho z policistů jich tak bylo celkem kolem 600. Protestní shromáždění podporují i odbory a komunisté. Vláda podle pořadatelů privatizuje peníze z veřejných účtů a veřejné statky "zotročuje ve prospěch kapitálu". Protest nazvali "Stop vládě a občanské zatčení ministrů". Lidé v průvodu, kteří na místo přišli o něco později přes most, dorazili vybaveni transparenty. Vládě ODS, TOP 09 a VV na nich vzkazovali například "Tato koalice nikdy více" a "Stop Nečasovi a Kalouskovi". Nejen ČSSD, ale i komunisté vyzvali své stoupence k účasti na demonstraci. Protivládní protesty se v posledních dnech množí. Třeba na shromážděních Holešovské výzvy byly minulý týden po republice tisíce lidí.
Tématu se věnoval v poznámce Bosou nohou i IH.

Žádné komentáře:

Okomentovat