2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pondělí 16. března 2015

Should I FREAK out?

Prolomení bezpečnostního certifikátu hrozí i u mnoha běžně užívaných prohlížečů.
Podle informací z renomovaného časopisu dTest se na začátku letošního března objevila další podobná kauza, takzvaný FREAK Attack. Týká se prohlížečů na platformách Android, Mac OS, Blackberry i klasického Internet Exploreru na Windows. Bezpečnostní chyba ve schvalování certifikátu umožňuje třetí straně, aby se zmocnila odesílaných osobních dat.
Já užívám Google Chrom ve Windows, takže jsem v klidu.
Bezpečnostní chyba se konkrétně týká prohlížečů Chrome, Safari a Opera pro Mac OS, základního prohlížeče a Chrome pro Android, základního prohlížeče pro Blackberry, Opery pro Linux, Safari pro iOS a Internet Exploreru pro Windows. Naopak bezpečné by mělo být používání Firefoxu pro veškeré platformy. Vývojáři prohlížečů, u kterých zneužití chyby hrozí, také na nebezpečí reagují rychle vývojem záplat.
Ověřit si, zda je právě Váš prohlížeč k napadení náchylný na speciálních stránkách zřízených vývojovou divizí Microsoftu a společností Inria zabývající se softwarovou bezpečností. Pokud se speciální stránka načte, hrozí uživateli na jiných webových portálech nebezpečí napadení.
Závěrem: Nebezpečí by uživatelům mělo hrozit pouze v případě, že s nezabezpečeným prohlížečem navštíví jednu z nebezpečných stránek. Seznam potenciálně nebezpečných stránek používajících zastaralý bezpečnostní certifikát je poměrně dlouhý, od obchodů až po stránky některých amerických vládních agentur.

Žádné komentáře:

Okomentovat