2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

čtvrtek 2. dubna 2015

Velikonoční výzdoba

V dnešním večerním zpravodajství ČRo se mimo jiné hovoří o průzkumu, dle něhož má na Velikonoce doma kraslice 8 z 10 českých rodin.
Takřka 80 procent českých domácností si obstarává na Velikonoce tradiční malovaná vajíčka. Většina lidí zdobí kraslice doma. Z velikonočního pečiva preferují Češi mazanec před beránkem, naopak jidáše jsou rozšířené výrazně méně. ... Z průzkumu je patrné, že tradice více dodržují lidé na vesnici. Například vejce zde nebarví pouze v každé desáté domácnosti. Jídelníček většiny rodin na Boží hod velikonoční a velikonoční pondělí se neliší od běžné neděle. Pokud se v domácnostech připravuje nějaký tradiční pokrm, téměř 30 procent z nich peče velikonoční nádivku. Pouze čtyři procenta lidí jí na Velikonoce králičí, jehněčí či skopové, mezi druhy masa převládá drůbeží. Jídelníček svátku přizpůsobují spíše starší generace a lidé žijící na venkově. Velikonoční výzdobu si před jarními svátky pořizuje 78 procent rodin.

Nám velikonoční výzdobu nachystaly děti, Lenka sela osení doma, Filípek si jej donesl ze školy. A malovaná vajíčka v podobě kraslic - tedy těch vyfouknutých vajíček následně ozdobených - mají obě děti ze školy, ostatně o tom, že jsem vajíčka vyfoukával, jsem už psal.
A v neděli s Pavlou obarvíme klasická uvařená vejce. Ta též nesmí chybět... A na okraj: Dnes jsem zase po dlouhé době "otevřel svou oficínu" a stříhal - kolegy v "lázních". Prošlo my pod rukama celkem šest "hlaviček makoviček", všichni byli s mými dovednostmi spokojení. A sobě jsem zastřihl fousky, už bylo po deseti dnech načase...

Žádné komentáře:

Okomentovat