2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

čtvrtek 29. dubna 2010

Pohled církevní, světský, podle Járy Cimrmana?

Hlavní zprávy včerejšího dne se točily mimo jiné kolem dokumentu rady Iustitia et pax k volbám 2010 nazvanému "Koho volit - Dluh vůči sobě nebo jiným". Citovat jej nebudu, každý si jej může na uvedeném odkazu na dokument přečíst sám. Co je důležité: pod dokumentem je jediný podpis:
Václav Malý, biskup
předseda rady Iustitia et pax při ČBK
Praha 27.4.2010
K uvedeným slovům se hlásí jedinec. Na serveru ČBK byl text otištěn, ale téměř v zápětí se zde objevilo prohlášení: "Předseda České biskupské konference se distancuje od prohlášení rady Iustitia et pax k předvolebnímu klimatu ve společnosti." Biskup Malý totiž řekl něco, co se v této zemi nesmí otevřeně říkat. Ne, nepřesně, co sice nezakazuje zákon říkat, ale svoboda slova u nás neplatí zas tak moc, a někteří něco říkat moc nesmí... Ale nebudu dál polemizovat, svůj názor mám, nechám si jej na osobní diskuse (ať už třeba přes mail, ale s konkrétními jednotlivci), a jen tu diskusi rozvířím následnou citací zpráv ČRO, shrnující pohled "zleva, zprava a zhradu":

Paroubek se ohradil proti dokumentu církve týkajícímu se voleb
Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek v dopise novému českému arcibiskupovi a předsedovi České biskupské konference (ČBK) Dominiku Dukovi vyjádřil politování nad stanoviskem konference, kterým podle ČSSD v úterý zasáhla do předvolební kampaně. ... Paroubek vyzval biskupy také k tomu, aby se před volbami vyslovili k restitucím církevního majetku, jak je připravila koaliční vláda ODS, KDU-ČSL a SZ pod vedením Mirka Topolánka a ministra financí Miroslava Kalouska. Pokud církev nechce zadlužovat stát, jak uvedla, měla by odmítnout staré pojetí církevního majetku připravené koaliční vládou, tvrdí šéf ČSSD. Všechny strany kandidující ve sněmovních volbách by podle šéfa ČSSD měly svůj postoj k restitucím sdělit voličům. "Jasně by ho měla sdělit i Česká biskupská konference, neboť svým vstupem do volební kampaně tuto otázku nastolila a převzala na sebe i velkou míru odpovědnosti za tento bezprecedentní krok," uvedl Paroubek.
Rada Iustitia et pax (Spravedlnost a mír) při ČBK v úterý nepřímo vyzvala voliče, aby se při rozhodování v květnových sněmovních volbách zaměřili na programy malých a jiných stran spíše než na sliby ČSSD a ODS. "Dá se předpokládat, že víc než jindy bude pozornost voličů zaměřena na menší politické strany. Pozorný volič možná nalezne odpovědnou dlouhodobou vizi i v programu jiných stran," píše se v dokumentu, který rada zveřejnila na webu ČBK. Dokument kritizuje návrhy ČSSD a ODS na to, jak řešit zadlužování státu. Rada k postojům odborníků obou stran uvedla, že podceňují voliče a jsou podbízivé. Podle arcibiskupa Jana Graubnera je stanovisko vykládáno nepřesně a stojí za ním pouze jeden biskup...

ODS chce vyrovnání s církvemi, ale finančně výhodnější pro stát
Občanští demokraté a lidovci odsoudili reakci šéfa sociálních demokratů na dopis biskupa Václava Malého. "Reakci předsedy ČSSD Jiřího Paroubka odmítám jako hysterickou a ve své podstatě nedemokratickou. Navíc zopakoval celou řadu prokazatelných nesmyslů a lží," reagoval předseda ODS Petr Nečas. Občanští demokraté chtějí po volbách dotáhnout majetkové vyrovnání s církvemi. Vycházet by podle nich mělo z návrhu, který připravila vláda Mirka Topolánka, změnit by se ale měl způsob vyplácení finanční náhrady, tak aby se snížila celková částka, kterou stát církvím zaplatí, řekl novinářům místopředseda ODS Petr Gandalovič. "Samozřejmě nadále podporujeme dohodu s církvemi o vypořádání jejich nároků, na druhé straně si musíme znovu sednout k jednacímu stolu ohledně té velikosti finanční částky, která bude v důsledku zaplacena," řekl Gandalovič.
Šéf lidovců Cyril Svoboda uvedl, že Paroubek chybně interpretovaného dopisu populisticky zneužil. "Téma je odložené v době krize dohodou mezi Svatým stolcem a vládou Jana Fischera," připomenul Svoboda v souvislosti s restitucemi jeden z výsledků loňské návštěvy papeže Benedikta XVI. v Česku. Podle Svobody KDU-ČSL neustoupí od narovnání státu s církvemi, nejedná se ale podle něj o otázku, která se má řešit nyní.

Podle vicekancléře Hájka Malý nepřijatelně vstoupil do kampaně
Za zcela nepřijatelné explicitní zasahování jednoho biskupa do předvolební kampaně označil vicekancléř prezidenta Václava Klause Petr Hájek dopis biskupa Václava Malého, který byl v úterý zveřejněn na stránkách České biskupské konference. Malého zařadil do škatulky sympatizantů politiky exprezidenta Václava Havla, který před volbami podpořil Stranu zelených. "Pan biskup Malý si plete církev s politickou stranou. Připomíná mi to obdobně skandální pokusy kněze Halíka brutálně ovlivnit prezidentskou volbu," řekl Hájek serveru Parlamentnilisty.cz. Připomněl tak podporu, kterou prezidentskému kandidátovi zelených Janu Švejnarovi vyslovila Česká křesťanská akademie Tomáše Halíka. Oba jsou podle Hájka "ze stejného klubu havlistických politických aktivistů, pro které je církev jenom zástěrkou k jejich politické činnosti". Malého iniciativu označil za partyzánskou akci, se kterou se všichni členové konference neztotožní a která poškozuje politickou scénu i církev.

Takže přátelé, kdo se se mnou chce pustit do diskuse k tématu? Může vás třeba ještě inspirovat výzva "DEFENESTRACE 2010" podle Járy Cimrmana.
A nebo ještě jinak, přečtěte si velmi poučný článek Státní bankrot: až na dno morálního hazardu, neboť státní bankrot České republiky právě probíhá, vážení, a vezeme se v tom všichni!
Podotýkám, že dál hodlám vést případnou diskusi jen na soukromé úrovni, mailem s konkrétními lidmi, abych nebyl nařčen, že tu provozuji politické diskuse na internetu, toho má být tento web dalek! K tomu založen nebyl!

Žádné komentáře:

Okomentovat