2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pondělí 19. dubna 2010

Václav Klaus kritizoval neúčast politiků

Jaště si dovolím jednu citaci ze serveru radio.cz z článku Václav Klaus kritizoval neúčast bruselských politiků na pohřbu polského prezidenta, protože si myslím, že se náš prezident zase jednou chová jako státník a nebojí se říct nepříjemnou pravdu!
Polsko se o víkendu rozloučilo s oběťmi letecké katastrofy u západoruského Smolenska, při níž minulou sobotu zahynul prezident Lech Kaczynsky s chotí Marií a desítky osobností veřejného života. Pohřbu se zúčastnila i česká delegace. Mnohým zahraničním hostům však cestu znemožnil kolaps letecké dopravy nad Evropou.
Pohřbu prezidentského páru v katedrále krakovského hradu Wawel přecházel ve Varšavě smuteční obřad za všechny zesnulé. Nedělní mše se měly zúčastnit desítky politiků z celého světa. Kvůli mraku sopečného popela nad Evropou cestu do Polska mnozí zrušili, například americký prezident Barack Obama, francouzský prezident Nicolas Sarkozy, německá kancléřka Angela Merkelová, předseda Evropské komise José Barroso či rakouský prezident Heinz Fischer. Někteří z nich si za to vysloužili kritiku českého prezidenta Václava Klause, který se pohřbu v Krakově zúčastnil.
"Já bych rozuměl tomu, že nepřijede kanadský premiér nebo australský generální guvernér. To opravdu asi nelze udělat jinak. Ale že nepřijedou někteří Evropané, že nepřijede nikdo z Bruselu, to se mi zdá neomluvitelné a všechny ty vznešené fráze o evropské jednotě ukazují, že to jsou skutečně jenom fráze."
Česká delegace, ve které byli prezident Václav Klaus s chotí, premiér Jan Fischer a arcibiskup Dominik Duka se rozhodla jet nejdříve vlakem do Bohumína a odtud pokračovat autem. Václav Klaus se se zesnulým polským prezidentem před časem setkal právě v Bohumíně.
...
Česko úctu obětem leteckého neštěstí vyjádřilo vyhlášením víkendových dnů smutku. Vlajky na půl žerdi a černé smuteční prapory zavlály na radnicích a úřadech. Minutu ticha drželi lidé nejen v sobotu v poledne v celé zemi, ale třeba i v úvodu sportovních akcí, či divadelních představení. Oběti tragédii si připomněli i veteráni války v Perském zálivu v roce 1991, kteří se sešli v libereckých kasárnách. Řada polských vlajek zavlála také před ubytovnami v Mladé Boleslavi a jejím okolí, kde žijí desítky polských dělníků zaměstnaných v automobilce.

Žádné komentáře:

Okomentovat