2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

čtvrtek 5. srpna 2010

Ivan Hoffman : Programové prohlášení

Ivan Hoffman se po "bouři BT" na ČRo1 Radiožurnálu, kdy zmizely jeho ranní poznámky v 6:40 a 7:40, stal stálým komentátorem Deníku. Mám pro jeho komentáře "slabost", sleduji je celkem pravidelně. A včera se jeho komentář objevil i v Ozvěnách dne ČRo1 Radiožurnálu, slyšel jsem jej v autě cestou na trénink. A že se mi ten komentář náramně líbil, dovoluji si text jeho poznámky převzít, publikovat a tím i propagovat.

Když vláda předstoupí před sněmovnu s programovým prohlášením, text se bude líbit a důvěru určitě dostane. Textař zjevně dostal pokyn psát střízlivě, v ustaraném duchu, odpustit si jakýkoli náznak nadutosti a arogance, neboť doba je vážná, lidé nervózní, ostražití a nedůvěřiví a další důležité volby na obzoru. Programovému prohlášení není moc co vytknout. Možná v něm mohla být zmínka, že politici jsou si vědomi, že jsou tady pro lidi, ale to je detail, navíc by tomu stejně málokdo uvěřil.
Z toho, jak vládní strany podrobně rozepsaly, co míní dělat je jasné, že se snaží předem vyloučit nějakou koaliční krizi. Vláda bude stabilní. Jaké reformy a v jakém rozsahu nakonec uskuteční, ovšem nebude záviset pouze na tom, co si naplánovala. Politici budou určitě přihlížet k sociální únosnosti svých kroků, takže zreformují především to, z čeho nebude hrozit občanská revolta. Dá se čekat, že vláda bude získávat chybějící peníze privatizací toho, co ještě státu zbylo. Pokud jde o snižování rozpočtových deficitů tak, aby byl v roce 2016 rozpočet vyrovnaný, není se čeho bát. S pravděpodobností blížící se jistotě nadělá tato vláda minimálně stejné dluhy, jako ty předchozí, jen ještě nevíme, na co se vymluví. Termín 2016 je pověstným holubem na střeše místo vrabce v hrsti.
Programové prohlášení ovšem není předmět, ze kterého může vláda ve sněmovně propadnout. Nebude z něj nikdy klasifikována. Navíc o oblíbenosti jednotlivých ministrů a také stran vládní koalice nerozhodne razance reforem, nýbrž schopnost přesvědčit lidi, že se něco v praxi dělá a mění k lepšímu, že prováděná opatření mají hlavu a patu. Programem to začíná, ale co přesně, to ani sama vláda neví.

Žádné komentáře:

Okomentovat