2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

středa 27. dubna 2011

Nezbytné divadlo

Titulek Nezbytné divadlo se hodí k včerejšímu dění v Parlamentu i dnešnímu u Ústavního soudu, které budou naši "parlamentníci" zkoušet zase nějak obejít či přechytračit.

Ústavní soud zrušil úsporné změny ve stavebním spoření
Ústavní soud vyhověl návrhu ČSSD a zrušil některé úsporné změny. Zdůvodnil to zneužitím stavu legislativní nouze, ve kterém poslanci vládní návrh přijali. Zbytek zákona včetně snížení státní podpory nechal Ústavní soud platit ještě do konce roku.
Ústavní soud s okamžitou platností zrušil zvláštní padesátiprocentní sazbu daně z poskytnuté zálohy státní podpory za rok 2010.
Zbytek zákona včetně snížení státní podpory z dosavadních 15 na 10 procent z uspořené částky nechal Ústavní soud platit ještě do konce roku. Snížení státní podpory jako takové není podle soudu protiústavní, a vláda tak dostala šanci díky tomuto odkladu prosadit některá úsporná opatření znovu.
Změny ve stavebním spoření prosadila jako jedno z úsporných opatření vláda Petra Nečase (ODS). Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) jejich zrušením stát letos přijde o šest miliard korun.

Nezbytné divadlo
Že většina poslanců vládě nevysloví nedůvěru, se vědělo předem.... Nejspíše se ale jednalo o divadlo nezbytné. Vládní strany svým počínáním v uplynulých týdnech opozici k návrhu hlasovat o důvěryhodnosti vlády přinutily. Kdyby opozice hlasování nevyvolala, mohli by si občané pomyslet, že se nic nestalo, vláda že je pro opozici důvěryhodná a opozice že je s politickou situací srozuměna, smířena či dokonce spokojena...



(Oba citované texty jsou zkráceny, plné znění je pod příslušnými odkazy.)

Žádné komentáře:

Okomentovat