2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

úterý 25. září 2012

Data Storage Workshop U Hájků

Nejprve pár slov k rannímu cestování.
Vstávat před půl pátou ráno není žádný med, takže si s dnešní zkušeností budu alespoň chvíli vážit toho, že vstávám běžně až před půl šestou - i když opačně řečeno, obojí je to lumpárna, vstávat by se mělo až se sluníčkem a hotovo.
Cestou na autobus do Prahy jsem měl svou "soukromou šalinku" - když jsem na Staré osadě nastoupil do přistaveného vozu, přišel za mnou řidič, podal mi ruku, popřál s úsměvem: "Dobré ráno, vítej v mé šalině..." - byl to bývalý kolega z VSŠ Brno :-)
Po skoro prázdném městě jsem se trochu nechápavě rozhlížel, všechno mi připadalo nějak cizí - snad to bylo nedospáním, snad tím, že znám město v podstatě jen ve dne, a to navíc jsem zpravidla s rodinou a nikoliv sám...
Žlutý autobus měl slibované WiFi připojení, ale jeho "živost" na dálnici nebyla nijak slavná; na čtení mailů to ale stačilo poměrně dobře.

A teď k vlastnímu semináři Data Storage Workshop.
Na konferenci jsem díky zpoždění autobusu dorazil jen pět minut před zahájením, ale dle toho, jak se návštěvníci trousili, jsem nebyl jediný, kdo nedošel s dostatečným předstihem...
Co se programu konference týče, lze říci, že:
  • 9:00 – 9:10 zahájení konference proběhlo skráceně a s malým zpožděním
  • 9:10 – 9:40 Snížení nákladů na diskový prostor - efektivní ukládání dat s využitím DEDUPLIKACE
    Přednášel: Vladimír Michálek, ředitel Divize EMC, Servodata a.s., Tomáš Knopp, presales consultant EMC, Servodata a.s.
    Servodata jsou významnou společností působící na trhu IT již 21 let. Divize zabývající se oblastí ukládání dat v kontextu řízení jejich životního cyklu se dlouhodobě zaměřuje na produkty a řešení společnosti EMC. Přednáška byla zaměřena na technologie pro variabilní deduplikaci a komprimaci dat.
    Stručně hezky řečeno: deduplika = úspora místa = úspora peněz. Základní typy deduplikace jsou:
    • souborová,
    • fixní,
    • variabilní.
    Souborová deduplikace řeší pouze duplikaci celého souboru (totéž foto na více místech), fixní řeší části souboru ve fixním rozdělení souboru (např změna jedné části prezentace), variabilní pak totéž na úrovni velké granuality. Zjevně má smysl při velkých prezentacích, databázích apod. Globálně lze pak dělat deduplikaci přes různá datová úložiště.
    Deduplikaci lze provádět u zdroje dat (systém Avamar), nebo na cíli (Data Domain).
    Výsledky deduplikace z praxe jsou překvapující:
    • deduplikace záloh dat dosáhla poměru 30:1 (fa. Veolia),
    • na Masarykově univerzitě na VMwareové "farmě" dosáhl proces deduplikace dokonce více než 40:1.
    U databází takovéto poměry ale zpravidla dosahovány nejsou, obzvlášť je-li databáze navržena dle pravidel (jak jsem se je učil před lety ve škole).
  • 9:45 – 10:15 D-Link – levné úložiště s vysokým výkonem
    Přednášel: David Rusin, Channel Sales Manager, D-Link
    Prezentoval unifikovaná úložiště D-Link, která v sobě kombinují funkce SAN i NAS, čímž naplňují potřeby i domácností i většiny firem. Přiznávám, že jeho přednáška o nabídce a možnosti realizace datového řešení prostřednictvím HW od D-Linku mne nijak neoslovila.
    Co mne ale zaujalo, je varianta kombinace jejich storage a IP kamer (slide prezentace "NAS pro IP dohled")...
    Pan Rusín kupodivu nevyužil veškerý čas, který mu byl programem dán k dispozici.
  • 10:20 – 10:50 Nová generace APC Smart-UPS - spolehlivá ochrana napájení ve firemním prostředí
    Přednášel: Václav Míka, District Manager Czech Republic, APC by Schneider Electric
    Program vzletně uváděl: Nová generace záložních zdrojů APC Smart-UPS s LCD displejem přináší vyšší bezpečnost, odolnost, úspory provozních nákladů a zjednodušuje nároky na obsluhu. Dnes již legendární spolehlivost řady Smart-UPS představuje jasnou volbu pro firemní nasazení.
    A já si poznačil: Škála nabízených UPS je skutečně široká... A nové UPCky mají LCD display, takže zařízení s námi "snadno komunikuje", řekne o sobě základní technické údaje či třeba doporučí výměnu baterie dříve, než tato "klekne". Lze připojovat externí baterie, nastavit startovací a vypínací sekvence. (A tyhle UPSky už máme u posledních počítačů v práci též.)
  • 10:55 – 11:25 Komplexní řešení Disaster Recovery (DR) pro malé a střední organizace
    Přednášel: Petr Dvořák, technický ředitel, GAPP System, spol. s r.o.
    Prezentace představila, jak snadno lze vybudovat komplexní disaster recovery řešení v prostředí menších a středních organizací. Kdybych vlastně "disaster recovery" neprováděl včera v práci, možná by se mi na první pohled zdálo, že pan přednášející se snaží jen něco navíc prodat... Takže ve výsledku lze říci, že existují dnes i konkrétní technologie a principy umožňující umístění DR řešení do sekundární lokality, a nebo i v prostředí veřejného cloudu (to už mluvil kolega pana Dvořáka).

Následovala přestávka na kávu, bagetu, telefonát a cigaretu...
  • 11:45 – 12:15 Virtualizace s ochranou – ReadyDATA 5200
    Přednášel: Aleš Mudruňka, Country Manager Czech, Slovak, Hungary, NETGEAR
    Přednáška nastínila řešení virtualizace a zálohování s kontinuální datovou ochranou, neomezenými snapshoty, deduplikací bloků a souborů. Znovu bylo zmíněno téma využití replikace na úrovni bloků prosřednictvím cloudu a „disaster recovery”. Optimalizace výkonu systému je dosaženo kombinací SATA/SAS a SSD. Pokud jsem dobře pochopil, důraz NETGEAR klade na dosažení maximální spolehlivosti a výkonu. Celý balíček je pak nazýván ReadyDATA 5200.
    Domů bych si takovou dokonalou mašinu nekoupil, ale pro malou firmičku se to zdá být dobrým řešení. Jen cena nějak nebyla zmíněna. Ale vzhledem k "mixu" levných SATA a vysoce výkonných SSD disků v jednom datovém svazku to bude stejně nemalá suma...
  • 12:20 – 12:50 Abacus servery a úložné systémy
    Přednášel: Jan Petrák, technický ředitel, Abacus Electric, s.r.o.
    Samozřejmě bylo auditorium nejprve přesvědčováno, že jsou servery a storage Abacus perfektní. Ale to je běžné.
    Nutno říct, že poprvé někoho napadlo vysvětlit zkratky DAS, NAS a SAN:
    • DAS = Direct Attached Storage (pro server jde vlastně o "skoro interní disk")
    • NAS = Network Attached Storage (datové úložiště je file serverem)
    • SAN = Storage Area Network
    A v přednášce k tomu měl přehledný slide...
    A představil servery, které nepotřebují prostory draze klimatizované na 20°C, nýbrž funkční při 47°C.
  • 12:55 – 13:25 Řešení CA ARCserve - služba hybridní ochrany dat
    Přednášel: Milan Mottl, Channel Account & Distribution Manager EE, CA Technologies
    Cílem přednášky bylo zcela zjevně seznámit účastníky s moderními technologiemi softwarových řešení z rodiny CA ARCserve určených pro zajištění hybridní ochrany a vysoké dostupnosti dat na několika úrovních...
    Tedy, tato část workshopu byla o SW, a ten se těžko ukazuje, dá se o něm jen mluvit a ukazovat schémata, a tak to není tak efektní jako část, která byla o HW.


V rámci losování návštěvnické ankety jsem samozřejmě nebyl mezi vylosovanými - to by byla moc velká náhoda, s ohledem na plný sál...
A "žluťáskem" zase domů... (A to bude třeba na příští vyprávění, teď už se mi chce spát!)

Žádné komentáře:

Okomentovat