2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pondělí 16. července 2012

Článek na kurzy.cz

Ve shonu dnešního dne jen jedno doporučení na článek na serveru kurzy.cz, z něhož kraťounce cituji:
Dluhové břemeno přinese úpadek západní civilizace
Ti, kdo neuvěřitelné akumulaci dluhů přihlíželi a stále ji sledují s úsměvem na tváři, protože mají pocit, že politici všechny vážné problémy vyřeší, by měli svůj optimismus krotit.
V určitém bodě se provizorní opatření, jimiž se politici snaží zabránit nejhoršímu, ukáží jako nedostačující. Nestane se to ze dne na den, ale úsměvy se z tváří definitivně vytratí. Než k tomu dojde, politici vystřílí všechny náboje ve snaze katastrofu odvrátit. Pak bude ekonomiky a akciové trhy čekat dlouhé období pomalého růstu nebo stagnace.
...
Demokracie má svou slabinu v tom, že lidé od politiků chtějí stále více, ale nechtějí za to platit vyšší daně. Politika zvolí spíše proto, že slibuje benefity, zvyšování daní, které by při potřebě vyšších státních výdajů zabránilo dalšímu zadlužování, jim nevoní.
Ve vyspělých ekonomikách má reálný růst odpovídat zvýšení produktivity. V Evropě a Spojených státech jsou to zhruba 2 %. Ale lidé chtějí více, a žádají proto vlády o stimulaci ekonomik k vyšším tempům růstu. Ale na to je už zapotřebí externích zdrojů - dluhů.

Žádné komentáře:

Okomentovat