2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

neděle 29. května 2011

Pehe napsal knihu o Klausově kariéř

Pehe napsal knihu o Klausově kariéře, politicky podle něj chátrá
Politolog Jiří Pehe v pátek představil knihu, v níž popisuje politický vývoj prezidenta Václava Klause od roku 1990 až do současnosti. Dlouholetý Klausův kritik v knize nazvané "Klaus - Portrét politika ve dvaceti obrazech" nabídl kritický obraz klíčové postavy české politiky. Jedním z hlavních závěrů Peheho "analýzy Klause" přitom je, že nynější prezident a někdejší vůdčí postava postkomunistické transformace v posledních letech politicky upadá a věnuje se spíše svému zviditelnění než podstatným politickým tématům. "Politicky a intelektuálně (Klaus) už několik let chátrá a témata, která si vybírá, jsou často bizarní," řekl Pehe při uvedení knihy. Klaus podle něj ztratil elán a schopnost hýbat politikou, které měl v první polovině 90. let. Nyní se na sebe prý snaží strhávat pozornost spíše kontroverzemi, na něž už ale často nereaguje ani domácí politická scéna. Klaus se tím podle Peheho "zesměšňuje", což je u politika jeho kalibru škoda. "Když si vybere vážná témata, tak se vyplatí mu naslouchat," podotkl Pehe s tím, že například nynější problémy eurozóny Klaus poměrně přesně předpovídal.
Hlavní motivací pro napsání knihy podle něj bylo to, že knihy o Klausovi zatím píše především sám Klaus. "Za dvacet let o něm nevyšla žádná kritická studie," řekl Pehe. Klaus je přitom podle něj ústřední postavou české politiky a jeho dráha odráží vývoj demokracie v Česku. "Je to člověk, který stál u všeho podstatného, co se tady za dvacet let stalo, v dobrém i špatném," řekl.
(Starší citace ze zpravodajství ČRo - už si nepamatuji, který pátek to byl, cca dva měsíce zpátky - knihu mám aktuálně na nočním stolku a prokousávám se jí, až ji dočtu, jistě k ní napíšu pár řádků do svého čtenářského deníku)

Žádné komentáře:

Okomentovat