2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

čtvrtek 21. srpna 2014

Zaskočení rodiče

Dopoledne si děti hrály s kamarádkou, malinkou Maruškou, a já byl na procedurách (parafínový zábal, masáž), pak jsme šli s Maruškou a jejími rodiči na procházku, Filípek tlačil kočárek, Lenička běhala s Maruškou, když tato zrovna v kočárku nechtěla sedět.
Odpoledne jsem hrál s dětmi tenis, pak přišla "parádní" bouřka, takže jsme si udělali "koupací odpoledne", no a po večeři se nám už nikam nechtělo, bo se po bouřce dost výrazně ochladilo.
A pak to přišlo: na mobilu jsem si přečetl mail, který zajisté zaskočil nejedny rodiče budoucích prvňáčků Základní školy Čejkovická.
Nu nic, zkusme téma popsat pěkně "od počátku", tedy co víme "od počátku prázdnin":
Od počátku prázdnin, respektive od konce školního roku, počítali rodiče budoucích prvňáčků (pokud si správně pamatuji, mělo jich být cca 63-70, ta čísla se nějak rozchází z různých zdrojů, a taky dle okamžiku, kdy jsem kde tu informaci slyšel), že budou tři první třídy cca po 21-23 dětech.
Zároveň jsme všichni věděli, že panu řediteli Pospíchalovi končí 31. července funkční období...
V srpnu jsme se dozvěděli, že byl vybrán nový ředitel, pan Ing. Mgr. Libor Babák, Ph.D., no a a bývalý ředitel, pan Mgr. Jaromír Pospíchal, se vrátí do role tělocvikáře a učitele zeměpisu.
Osobní poznámka: mohl jsem mít stejně titulů jako nový pan ředitel, kdybych dotáhl doktorandské studium do zdárného konce, ale jaksi jsem to nedal. Ale na další život to stejně nemá žádný vliv :-o Naopak, mnozí na mne hledí jako na divného, když jsem vystudoval "dvě vejšky". Zná to i nový pan ředitel?
Nový pan ředitel obeslal rodiče 8.8. 2014 večer dopisem, v němž oznamoval:
...od 1. 8. 2014 jsem byl radou m. Brna jmenován ředitelem já, Ing. Mgr. L. Babák, Ph.D. V této souvislosti bych Vás chtěl poprosit a vyzvat k zaslání jakýchkoliv podnětů a postřehů k činnosti a chodu školy či výchovně-vzdělávacímu procesu. Popř. co se Vám líbí (líbilo) a co naopak ne. Co byste chtěli změnit apod. Mou prioritou je kvalitní vzdělávání kvalitními pedagogy s vysokou prostupností a zejména dostupností informací. Chtěl bych učinit školu "uživatelsky přívětivou" jak z pohledu učitelů a žáků, tak i rodičů. Dále v průběhu následujících týdnů / měsíců dojde k řadě organizačních a systémových změn, o nichž bych si dovolil Vás informovat prostřednictvím e-mailu. Školní web je v současnosti v rekonstrukci a údaje na něm nejsou přesné...
No a dnes jsme se dozvěděli v dalším mailu rozpis třídních učitelů na školní rok 2014/2015. Takže první třídy povedou:
  • 1.A - pí. uč. Mádrová
  • 1.B - pí. uč. Policerová
Tedy, nepřímo nám nový pan ředitel sděluje, že nebudou tři první třídy, ale jen dvě!
I napadlo mne to nejjednodušší a novému panu řediteli jsem cca čtvrt hodiny po rozeslání jeho mailu zatelefonoval. A co jsem se dozvěděl?
  • - že v důsledku postupného úbytku budoucích prvňáčků jich je v tuto chvíli už jen na dvě třídy po sedmadvaceti dětech, tedy že jich je aktuálně jen 54. (Co bude následovat, až si rodiče uvědomí souvislosti? Až jim dojde, že bude v první třídě kolektiv téměř o třetinu větší než se původně předpokládalo, že i sebelepší pedagog bude mít zcela jistě více práce s tím tuto "grupu mrňousků" organizačně zvládnout a o to méně času bude mít na vlastní výukový proces... Logicky: další rodiče převedou své děti na jinou školu, nejspíš ještě před zahájením školního roku... To sníží renomé školy hned v počátku působení nového ředitele, o tom není pochyb. Zjevně je to minimálně tzv. špatný signál pro veřejnost!)
  • - že z ekonomického hlediska bylo neudržitelné mít tři třídy po osmnácti dětech. (To neumím ohodnotit, zda je zlomový počet dětí na třídu 18, 19, 20 či víc, prostě nevím, ekonomickým číslům sice rozumím, ale ta školní nemám k dispozici.)
  • - že pan ředitel do školy prý rozhodně nepřišel s politickým zadáním školu dovést k zániku. (O to se politici pokoušeli před dvěma lety, tehdy se tomu podařilo zabránit, a já bych moc rád věřil tomu, že teď nic takového nehrozí, ale bohužel musím přiznat: bojím se stále, že to hrozí. Ostatně, pokud pan Babák takové politické zadání má, řekl by mi to? Těžko, o "politických zadáních" se, jak známo, nikdy pravda neříká, ta se musí odhalit!)

Shrnuto a podtrženo:
Nový pan ředitel začal své působení na ZŠ Čejkovická tím, že si proti sobě postavil rodiče prvňáčků, protože v průběhu prázdnin zrušil to, nač se prvňáčci a jejich rodiče od června těšili!
Řečeno přesně a přísně osobně: Má dcera se od lednového zápisu do školy těšila, když ji u zápisu "přijímala" paní učitelka Mádrová, dosavadní třídní učitelka syna Filipa. Když jsem v červnu přišel s informací, že paní učitelka Mádrová bude od září její třídní učitelkou a že půjde do třídy s kamarádkou Kristýnkou z našeho vchodu, měla z toho neskonalou radost a celé léto se do školy těší. A dnes večer mi to, že by měla mít za třídní paní učitelku Policerovou a do třídy s Kristýnkou nechodit, dcerka doslova "odbulela" a čtvrt hodiny jsem jí přesvědčoval, že se s tím snad bude dát ještě něco udělat.
Nezbývá než si položit otázku: Kolik podobných příběhů se teď odehrává v rodinách budoucích prvňáčků na základě necitlivého rozhodnutí nového ředitele? Zase jde jen o ekonomické rozhodnutí, ekonomických čísel měl plná ústa například pan Karásek z ÚMČ Brno-Vinohrady předloni, když obhajoval, proč ZŠ Čejkovická zrušit - jak pak máme věřit, že nevane vítr "z týchž míst"?
Vážně by se nenašla někde nějaká rezerva na to jedno kantorské místo pro zachování tří prvních tříd? Ještě je to jen o rozeslaných e-mailech, ještě do začátku školního roku zbývá deset dní! Ještě je trochu času... !!!

Žádné komentáře:

Okomentovat