2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

neděle 10. října 2010

Nejstudenější zima posledního tisíciletí?

Také jste zaslechli tu zvěst o tom, že nás čeká nejstudenější zima za posledních tisíc let? Je to nesmysl! O možnosti změn v Golfském proudu jsem slyšel už několikrát, ale nikdy nebylo nic reálně naměřeno (jako jednoznačný trend, výkyvy naměřeny byly v minulosti několikrát). Takže se nemáme čeho bát. Dokazuje to i níže citovaný text z pátečního mailového zpravodajství ČRo:

Cílek neočekává nejstudenější zimu za tisíc let
Vedle řady českých klimatologů nepředpokládá příchod nejstudenější zimy posledního tisíce let v nejbližších měsících ani geolog Václav Cílek. V reakci na média citující polského klimatologa Michala Kowalewského, podle kterého nadcházející zima bude nejkrutější za posledních tisíc let, napsal, že vývoj počasí v posledních měsících naznačuje, že se i v nadcházející sezoně budou střídat abnormálně studené periody v délce týdnů s abnormálně teplými. Dramatické ochlazení, o němž mluví polský klimatolog, by podle náměstka ředitele ČHMÚ Radima Tolasze mohla způsobit jen dramatická změna v chování a vlastnostech Golfského proudu, který přináší do Evropy oteplení. "K tomu nedošlo, a proto považuji závěry našeho polského kolegy nejen za ne příliš seriózní, ale za nesmyslné," uvedl Tolasz. Cílek, který se vedle geologie zabývá právě i klimatologií, v tiskové zprávě napsal, že žádná se seriózních agentur zatím nevydala předpověď na delší dobu než do ledna. Všechny uvádějí, že bude panovat poměrně velký rozdíl mezi severnějšími a jižnějšími oblastmi. Severní mají být víc studené a jižní naopak o něco teplejší v porovnání s normálem. Česko leží uprostřed, takže počasí zde bude záviset na tom, kde se ustálí vliv studeného arktického proudění.

Žádné komentáře:

Okomentovat