2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

neděle 25. srpna 2013

Čtvrtá, pátá a šestá o robotech

Už si to musím sám pro sebe zase zapsat, abych to nezapomněl - příběhy o robotech, které si pro Leničku na usnutí vyprávím, se nám zase posunuly:
K těm prvním třem (viz zde) je jen třeba dodat, že robot na přípravu čaje se nám trochu toulal po kosmické lodi, objevil koupaliště a skleník, a ve skleníku mimo jiné rostlinu čajovník - a pak mu na kapitánském můstku u robota Radka palubní počítač HALL 6000 (to jsem si vypůjčil, nepletu-li se, od A. C. Clarka) přečetl z encyklopedie povídání o původu čaje... (toliko dopracovaný třetí příběh)
Palubní počítač si pak postěžoval na to, že ho kdesi v útrobách něco lechtá - a robot Pavla našel překousané kabely a objevil bílé myšky... (čtvrtý příběh, jehož pointou je tedy jen objev života na kosmické lodi - odskakujeme od něj při opětovných převyprávěních dle chutě do rozličných detailů z přírodopisu)
Pak jsme (to jsem byl zrovna s rodinou v květnu na Ovčárně) do vyprávění musel aktivně vsadit robota Filípka, ten na koupališti opravoval zkratované osvětlení jednoho z bazénků, pak vše začalo fungovat, vířivky, bublinky, vodotrysky... pátý příběh, detaily dle nálady na téma "voda a vodní atrakce", příběh "osvěžoval" v létě)
Časem jsme pak nějak došli k tomu, že když ve skleníku vše roste a kvete a zraje, a když máme na lodi bílé myšky a nepřemnožily se, někde logicky musí být včelky, žížaly, mušky, pavoučci, kočky... A tak jsem (snad někdy v červnu) do vyprávění vložil ještě to, že zvědaví roboti našli i ZOO-koutek či něco jako malý stateček, kde je vše do páru (kočka a kocour, kohout a slepičky, kravička a býček, ovečka a beran, pes a fenka, ryby a žáby v jezírku, něco ptactva, jen jeden lev sám v kleci (ještě nevím k čemu bude v dalším vyprávění).
No a dnes se nám zpovídal robot, co se o ten malý statek stará, jak sype zrní, dává seno, posílá hnůj do skleníku... A dumá nad tím, kam putuje nadojené mléko a vajíčka... A při pátrání zjistil, že v útrobách lodi je jakási mini továrna na jejich zpracování... (z šestého příběhu o mini ZOO nám vlastně plynule vyrůstá příběh sedmý, snad)

Kam tohle vyprávění dojde, to nevím, uvidíme. Prý takhle kdysi vzniklo vyprávění o Hobitech či snad i počátek Harryho Pottera - ale nevím, zda se mi to povede dovézt do dokonalosti takových autorů. Asi je to troufalé srovnání :-o
Každopádně jak ten příběh stále v rozličné hloubce opakuji vždy od začátku, dostává nové a nové rozměry!

Žádné komentáře:

Okomentovat