2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pondělí 3. února 2014

Modré pondělí

Počastoval mne dnes jeden kolega vysvětlením: "Prostě modré pondělí".
Netušil jsem, co by ten přívlastek měl znamenat, i jal se hledat:
Poměrně rozšířená nechuť hned v pondělí ráno začít intenzivně pracovat (vyspávat – „držet modré pondělí“) má, zdá se, jistý fyziologický základ. Jestliže kdysi Jungmann ve svém slovníku potřeboval vysvětlit, co znamená české slovo „pondělek“, použil i on vysvětlení „Pondělek gest nedělin bratr, řjkagj zaháleči, gjmž se w pondělj od korbele neb procházek do práce geště nechce“. S tím korbelem je to jistě pravda. Klidnou ranní pondělní procházku lze však asi doporučit každému pracovitému člověku, kterému se na tomto světě líbí.
vesmir.cz...

...se tak původně nazývalo poslední masopustní pondělí, den, kdy se na znamení začínajícího postu kostely zdobily modrými látkami. Protože se o tomto masopustním, modrém pondělku nepracovalo, říkalo se, když někdo i jindy v pondělí lenošil, že si udělal modré pondělí.
rozhlas.cz...
Pravda, vlastně bych si nejraději hned ráno, když byl problém dojít k autu po zledovatělém chodníku a následně 15 minut škrábat ledovou krustu, která celý vůz pokrývala, abych mohl vůbec vyjet, asi takové modré pondělí udělal...
Ale pak jsem se v průběhu dne zase nějak "rozběhl" do funkčního stavu (po cestě do práce, kdy jsem za volantem dnes podivně trnul, mi to trochu trvalo), snad tomu i napomohlo to, že přes den konečně po dlouhé době zářilo slunko!
Konečně!

Žádné komentáře:

Okomentovat