2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pátek 25. dubna 2014

Tlakové bahno

Nad Evropou stále leží "tlakové bahno".
Nejdříve jsem si myslel, že jen všici papouškují totéž a že je to možná i novinářská kachna:
Meteorologové vydali týdenní předpověď. ... Pro současné počasí klimatologové používají termín "tlakové bahno". Na jaře se vyskytuje zřídka, spíš je charakteristické pro léto, jako předzvěst letních bouřek.
"Nejde o oficiální termín. Ale pojmenovává se tak nevýrazné tlakové pole, kdy je nad celou Evropou skoro stejný tlak a nefouká vítr," vysvětluje mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.
...zůstane zataženo, místy i bouřky. Nejnižší noční teploty 11 až 7 stupňů. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C.
Zdroj: idnes.cz
Ale pak jsem našel starý výkladový slovník a dočetl se, že:
bahno tlakové — slang. označení pro nevýraznou oblast nižšího a rovnoměrně rozloženého tlaku vzduchu redukovaného na hladinu moře, která se vytváří především v létě nad pevninou. Jednou z příčin je přehřátí zemského povrchu v důsledku insolace. V tlakovém bahnu mohou vznikat místní bouřky doprovázené často přívalovým deštěm.
Takže si novináři nevymýšleli, i když asi opisovali jeden od druhého, bo ty články, co jsem našel, se podobají jako vejce vejci. Máme to tu, tlakové bahno.

Žádné komentáře:

Okomentovat