2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

středa 23. února 2011

Rozumíte tomu, co se děje v muslimském světě?

Rozumíte tomu, co se děje v muslimském světě? Já tedy dost dobře nikoliv, a to mám osobní zkušenosti z pobytu v Jordánsku - když jsme někde s divadlem, sice to není doslovné poznání místního života, ale rozhodně se nenacházíme "pod skleněným poklopem", jak se často děje turistům na zájezdu s cestovní kanceláří.

Snad k vysvětlení pomůže pondělní poznámka IH Arabská vzpoura, z něhož krátce odcituji.
...
Zajímavé je, že znalci arabských poměrů vnímají nynější sociální vzpouru pozitivně. Soudí, že lidé, kteří se dnes dožadují práce či důstojného bydlení, v případě svého vítězství vezmou vítr z plachet extrémistům a radikálům. (To je údajně důvod, proč Al-Káida nenávidí umírněné Muslimské bratrstvo). Je na čase opustit mýtus, že spřátelení arabští vladaři k našemu prospěchu „drží v láhvi džina radikálního islámu“. Je to ovšem tak zakořeněné klišé, že se ani největším západním bojovníkům za lidská práva nechce odsuzovat střílení tamních diktátorů do lidí. U Arabů to tedy nejspíš spolu s jejich tyrany prohrajeme i my.

Žádné komentáře:

Okomentovat