2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

neděle 13. února 2011

Studijní neděle

Celé odpoledne až do návratu dětí od babičky (teď už děti spí) mi tu hrála angličtina, tak vím ledacos o Egyptě, o souvislostech v Jemenu a Jordánsku...

A taky jsem si prošel nepřečtenou mailovou poštu (nějak nestíhám odpovídat na všechny maily), mimo jiné v ní našel i článek v divadelním zpravodaji serveru divadlo.cz o naší chystané Kytici, doporučuji k nakouknutí! Zde malá ochutnávka:
KYTICE A ČTVRTSTOLETÍ MIMI FORTUNAE
S příchodem letošního jara uplyne 25 let od první premiéry brněnského Tanečního divadla MIMI FORTUNAE. A čtvrtstoletí – to je důvod pro oslavu! Hostitelem slavnostního představení se stane Divadlo Bolka Polívky. Soubor TD MIMI FORTUNAE tentokrát nepřipravil vzpomínkový večer, ale PREMIÉRU celovečerního představení KYTICE.
...
S mystériem Erbenových básní kontrastuje na scéně rozehraný život téměř renesančních komediantů, včetně „pouťového“ vyvolávání a popěvků. Kontrast mezi nadčasově baladicky pojatými básněmi a „přízemními“ lidskými osudy podtrhují kostýmy a masky Miroslavy Staré.
Pro zpříjemnění přestávek je připravena ve foyer divadla výstava fotografií, kde se diváci setkají s historií 25 let souboru - zavzpomíná se na minulé premiéry, domácí i zahraniční turné a na tváře členů od zakládajících po současné. Po představení TD MIMI FORTUNAE zve všechny diváky na „Bublinkovou Párty“, kdy při sklence šumivého bude dost času si popovídat.
Premiéra KYTICE se koná 4.3.2011 od 19 h v Divadle Bolka Polívky v Brně na Jakubském náměstí. Rezervace a vstupenky v divadle B. Polívky na tel. č. 542 214 903 a v pokladně divadla od pondělí do pátku 12-19 hod.

Z rozhovoru s Hanou Smičkovou-Látalovou pro MF DNES:
Svoje narozeniny oslavíte premiérou Kytice - inspirované slavnou Erbenovou sbírkou? Proč zrovna tyto verše a které balady jste si vybrali?
Erbenovy básně jsou úžasné ve své muzikálnosti a navíc krásně hororové. Zpracovat Kytici jako taneční divadlo byl náš dlouholetý sen, na který pro samé hostování tu i onde stále nebylo dost času, takže nakonec jsme se doslova schovali na taneční sál a dali se do toho. Podle mého názoru je KYTICE pro české umělce určitým druhem výzvy - připomeňme si výborný film. Jevištní zpracování se ale samozřejmě liší od filmu, neboť jednak nemáme zájem kopírovat a jednak také divadelní scéna poskytuje jiné prostředky. Vzniklo asi dvouhodinové představení, jemuž jako předloha sloužilo 6 ze slavných Erbenových básní – a před premiérou neprozradíme, které to jsou – jsou tam některé ty naprosto „populární“ a pak i ty obecně méně známé…
...

Žádné komentáře:

Okomentovat