2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pátek 25. listopadu 2011

Odcizení světa

K napsání dnešního příspěvku mne vede poznámka IH Cizí koruna, v níž mimo jiné píše:
Současné oslabování koruny je prý dobrou zprávou pro exportéry. Tradičně je pak příležitostí pro dovozce, aby zvedli ceny.
...
Hovoří se sice, že hodnota měny se tvoří na trhu, který přihlíží ke kondici ekonomiky či politické stabilitě, ale často to vypadá, že trh na ekonomiku a politiku kašle.
Ve skutečnosti je náš vliv na naši korunu zanedbatelný. Ani občan ani vláda ani centrální banka nic nezmohou proti spekulantům, kteří kupují či prodávají peníze, a tím ovlivňují kurzy.
...
Měli bychom konstatovat, že česká koruna prostě není naše, pokud její hodnotu určuje někdo cizí, koho neznáme a kdo nezná nás.
Dobré na tom je, že se nás slábnutí či posilování koruny jako jednotlivců příliš nedotýká. Jsou to spekulanti, kdo na nákupech a prodejích vydělávají anebo prodělávají. Děje se tak ale v jakémsi paralelním světě, který s tím našim pouze sousedí. Problém by vznikl, kdyby nám korunu, která nám slouží jako prostředek směny, spekulanti znehodnotili. Udělat z peněz zboží byl riskantní a zřejmě i hloupý krok, ale kupodivu to neřešíme. Než bychom usilovali o bezpečný finanční systém, raději se snažíme v tom nebezpečném přežít. A případně se na něm přiživit.


Je to problém současného globalizovaného světa - stává se pro nás cizí, odtržený od reality našich běžných životů, které se točí v koloběhu "práce, domácnost a rodina", u mnohých naštěstí doplněno o "občanské aktivity" (tedy u mne například o záležitosti SBD a o Taneční divadlo MIMI FORTUNAE).
Ale svět, ten globalizovaný, politika... Jak to můžeme ovlivňovat? Zastupitelská demokracie se "zvrhla" na volby jednou za pár let, kdy nám politici něco naslibují (přesněji řečeno nalžou), a pak si další volební období hrají své hry "na udržení moci", běžný občan je moc nezajímá. Teprve, až když se zase přiblíží volby, začnou si na chvíli uvědomovat, že běžný občan je volič...
Třeba pan premiér: do voleb má daleko, a tak si do médií vypouští nabubřelé fráze a slova, srovnávající aktuální "přidávání se" k boji s korupcí s přidáváním se k fašistickému odboji / partizánskému boji na sklonku druhé světové války. Ten člověk asi pozbyl rozum, srovnává nesrovnatelné...

Žádné komentáře:

Okomentovat