2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

středa 2. listopadu 2011

Veškerá IT technika podraží

Veškerá IT technika asi brzy podraží.
K napsání dnešního příspěvku mne inspiroval kamarád zasláním odkazu na článek na idnes.
Věc se má tak: všichni podvědomě vnímáme, že součástí zpráv (v televizi, v rozhlase) jsou již mnoho týdnů informace o záplavách v Thajsku. Málokdo si ale v této souvislosti uvědomí, že Thajsko je jedním z velmi významných dodavatelů počítačových komponent pro globalizované trhy, tedy pro celý svět. Ano, katastrofální záplavy v Thajsku zastavily nebo omezily výrobu řady dílů pro počítačový a automobilový průmysl. Thajsko je totiž po Číně druhý největší producent pevných disků na světě a problémy kvůli vodě má nyní jednička Western Digital, dvojka Seagate i čtyřka Toshiba.
Však si ten článek přečtěte... Prostě je to průšvih, disk je dnes součástí nejen obyčejného stolního počítači či notebooku, ale i mnoha videokamer, set top boxů či zařízení k přehrávání filmů.
Příklad změny ceny: Externí disk značky Western Digital Elements o kapacitě 1TB zdražil za týden z 1 700 na 3 800 korun.
A tak si mohu říkat: ještě že jsem si v Norfolku koupil 2,5" externí disk Toshiba Canvio 3.0 Plus 1TB, jak jsem o tom psal v článku Poslední večer v Norfolku.

3 komentáře:

  1. Tak se mi po přečtení tohoto článku chce navázat na jeden z článků minulých o "upgradovaných" příslovích a doplnila bych: "Nevěř všemu, co se na idnesu dočteš." Článek je v někteřých bodech nepřesný a místy zavádějící.
    Ano, v Thajsku jsou povodně a ano, jsou celkem veliké a ještě jednou ano - některé firmy musely zavřít své továrny. Ale rozhodně nelze říci, že všechna IT technika podraží a také nelze říci, že všechny zmiňované firmy s tím mají tak velké potíže, že by nemohly vyrábět..
    Teď konkrétněji. Western opravdu trpí záplavami a má zatopené výrobní haly, které musel z tohoto důvodu zavřít. To se ovšem netýká Seagatu, který má své továrny na míle vzdálené záplavám...
    Ke zdražování disků lze říci jen to, že "zlatí čeští obchodníci" se snaží vyrejžovat co nejvíc, protože zkrátka není důvod zdražovat o stovky procent. (když se podíváme za hranice, tak tam se takové rapidní zdražování nekoná).

    OdpovědětVymazat
  2. Jasně, zvážím-li fakt, že standardem jest trvalý pokles ceny jakéhokoliv výrobku na trhu IT, neboť s uvedením na trh se okamžitě začíná počítat jeho morální zastaralost, a podívám-li se na cenu toho disku, co jsem si jej v USA koupil, musím dát pisateli za pravdu - když se podíváme za hranice, tak tam se takové rapidní zdražování nekoná, KONÁ SE JEN OPATRNÉ ZDRAŽOVÁNÍ O 5%, ABY SE VYZKOUŠELO, CO SPOTŘEBITEL SNESE, ANIŽ BY KLESL ODBYT...

    OdpovědětVymazat
  3. Samozřejmně vše počítáno v USD, žádné kurzy Kč (CZK/USD) do toho nemíchám... To bych musel započíst i několikaprocentní posílení dolaru v posledních dnech...

    OdpovědětVymazat