2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pondělí 10. ledna 2011

Gentleman - Jiří Dienstbier

Krásně to ve své poznámce Gentleman napsal Ivan Hoffman:
Jiří Dienstbier se stal ministrem zahraničí v době, kdy politika ještě nebyla sprostým slovem, nýbrž posláním.
...
Kromě štěstí být v pravé chvíli na pravém místě ovšem Jiřího Dienstbiera potkalo i štěstí nebýt u toho, když se vysněná realita měnila ve zlý sen. Měl zásluhy o to, co přišlo a nebyl spoluvinen tím, na co se to zvrhlo.
...
Nepřemýšlel, co se vyplatí, ale co je správné.
S odchodem lidí, jako byl Jiří Dienstbier, se vytrácí pojetí politiky jako usilování o lepší svět. Přežívá politika jako technologie moci, která občana ponižuje a uráží. Jenomže, nebylo tomu stejně i před listopadem?
Gentlemani a frajeři jako byl Jiří Dienstbier, tu někde jsou. A jednou po nich zas bude poptávka.
Ivan Hoffman do své poznámky "přimíchal" vedle Jiřího Dienstbiera i Pavla Tigrida či Karla Kryla. Zajímavé je, že ač s panem Hoffmanem nejsem ani zdaleka stejného věku, v mnohém s ním souhlasím.... A ač jsem jmenované neznal osobně, byli pro mne morálními autoritami!
Děkuji všem zde zmíněným za to, co kdy napsali. Pan Hoffman toho jistě ještě spoustu napíše! Na ostatní už jen vzpomínáme!

Žádné komentáře:

Okomentovat