2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

úterý 4. ledna 2011

Částečného zatmění Slunce

Nejprve se vrátím k novoročnímu projevu pana prezidenta. Svůj komentář jsem už uvedl. Poněkud drsněji jej komentuje ve svém příspěvku Varování z Hradu Ivan Hoffman. Nevím, zda pan prezident "čte" Ivana Hoffmana, myslím si, že Ivan Hoffman "čte" pana prezidenta. Já je "čtu" oba a jen si to v hlavě srovnávám... Tentokrát nesouhlasím s panem Hoffmanem, stát nemá zajistit blahobyt všem, má jen zajistit, abychom neumřeli na bídu. I když toto je napsané hezky:
Stát a jeho představitelé mají své vlastní starosti, do kterých nám navíc nic není.
Tedy do chvíle, kdy zjišťujeme, že stát a jeho představitelé nejenže nemají ambici starat se o náš blahobyt, ale pilně pracují na tom, aby nás náhodou blahobyt nepotkal.


Teď o tom, co nás čeká dnes ráno. Ano, částečné zatmění Slunce. O zatměních Slunce už jsem tu jednou psal. O tom dnešním víme následující:
Středoevropané budou v úterý svědky částečného zatmění Slunce
Lednová obloha nabídne v úterý částečné zatmění Slunce, jež by mělo být viditelné i z České republiky, pokud nebude proti počasí. Ze střední Evropy by mělo být možné je sledovat téměř v celé jeho délce. Úterní zatmění Slunce začne na západě České republiky teoreticky už krátce před rozedněním. Obyvatelé obcí ležících na východ od Prahy mohou zatmění sledovat hned od začátku po rozednění kolem osmé hodiny ranní. Měsíc začne podle astronomů překrývat sluneční kotouč v 08:05 středoevropského času. Vrchol zatmění, kdy bude Měsíc zakrývat 79 procent slunečního disku, nastane v 09:25 SEČ. Úkaz skončí na většině území střední Evropy mezi 10:30 a 11:00 SEČ.
Spatřit úplné zatmění Slunce v tomtéž místě je možné v průměru jednou za 360 let. Praha má však na úplná zatmění smůlu. Za poslední tisíciletí došlo pouze ke třem v letech 878, 1415 a 1706. Příští nastane 7. října 2135. Další částečné zatmění bude možné z Česka pozorovat 20. března 2015.
Zbývá se dívat...

Žádné komentáře:

Okomentovat