2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

středa 28. září 2011

Na svatováclavské pouti tradiční hodnoty

Dnešní svátek pro mne byl částečně pracovní (viz blog Prušánecká), z velké části pak rodinný, věnoval jsem se dětem...
A publicity si užívali ve Staré Boleslavi jiní...
Duchovní i Václav Klaus hájili na svatováclavské pouti tradiční hodnoty
Pietními, církevními a kulturními akcemi si Česko připomnělo odkaz svatého Václava, patrona české země, od jehož násilné smrti uplynulo 1076 let. Hlavní událostí Dne české státnosti, který je od roku 2000 státním svátkem, byla Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi s tradiční mší, kterou sloužil arcibiskup Dominik Duka. Vedle vysokých církevních hodnostářů a prezidenta Václava Klause se dostavili i další političtí a armádní přestavitelé. Na zaplněném Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi, kam dorazilo podle odhadu ČTK až 5000 poutníků, se mluvilo především o významu tradičních hodnot. Duka při mši stejně jako olomoucký arcibiskup Jan Graubner hovořili především o důležitosti rodiny. Ve stejném duchu promluvil prezident, podle kterého je rodina odvěké prostředí pro vztah muže a ženy a pro výchovu dalších generací. Hájil tradiční hodnoty a kritizoval "oportunistický modernismus". Prezident také církev vyzval, aby více a hlasitěji uplatňovala svou autoritu v celospolečenské debatě.
Kromě účasti na mši mohli poutníci spatřit také svatováclavské relikvie, které byly do města přivezeny už v úterý a které byly vystaveny v kryptě baziliky svatého Václava. Na nádraží ve Staré Boleslavi byl přistaven speciální vlak, který je pojmenován Jan Pavel II. - Totus Tuus. Lidé v něm nalezli výstavu věnovanou životu a dílu blahoslaveného papeže.

Žádné komentáře:

Okomentovat