2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

úterý 22. května 2012

Charta 2012

Jak informuje dnešní zpravodajství ČRo, Charta 2012 volá po mravní obrodě a naplnění Havlova odkazu.
Několik profesorů a někdejší herečka a poslankyně Táňa Fischerová podepsali prohlášení, které nazvali Charta 2012. Volají v něm mimo jiné po mravním ozdravení společnosti a naplnění odkazu "posledního velkého Čecha" Václava Havla. K výzvě se připojil také sociolog Miloslav Petrusek, antropoložka Anna Hogenová a bývalá děkanka Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy Stanislava Kučerová. "Je nutná nová revoluce, neboť všemocní tohoto světa se své moci a svých výsad nevzdají dobrovolně. Je bohudík možno využít toho, že jsme civilizovaní lidé a že naše revoluce může být úspěšná i bez násilí, že může být opět sametová," stojí dále v prohlášení. Na rozdíl od Charty 77, která upozorňovala na konkrétní formy porušování lidských práv v tehdejším komunistickém Československu, ale dokument žádnou konkrétní kritiku ani požadavky neobsahuje.
Dokument samotný lze nalézt na blogu Bohumila Slámy zde.
A už o něm píší mimo jiné i Parlamentní listy.


Nebudu zakrývat, že podobným iniciativám fandím, ač to je vše, co v tuto chvíli uvedu, musím si ten dokument ještě párkrát pročíst, abych mohl přesně vyjádřit svůj názor. A na to se cítím v tomto okamžiku "příliš vyšťavený".

Žádné komentáře:

Okomentovat