2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

úterý 6. listopadu 2012

Cloud Computing Conference 2012

Tak jedu zase do Prahy na konferenci (Cloud Computing Conference - takže přesněji řečeno seminář o "cloudu", všem, co se odehrává kdesi na Internetu, "v oblacích", v cloudu, nikoliv jen na Vašem počítači) - a příspěvek si píši od rána jako 2v1, tvoří jej i poznámky.
V Brně jsem krátce po páté šlapal na MHD pod skoro jasnou hvězdnatou oblohou, na dálnici však "žluťáska" i všechny ostatní zkrápěl déšť.
Žluťáskovo připojení na Internet bylo sice pomalejší, zejména kolem vodní nádrže Želivka, co se reálně jmenuje :-) vodní nádrž Švihov, ale jinak cesta v pohodě, tedy až na ten závěr - stání v koloně před Prahou, kdy řidič nechtěl zcela tupě ani slyšet o tom, že jako zpravodaj Zelené vlny mám informace o tom, co se děje, a jen hleděl na tři šňůry pomalinku popojíždějících aut před sebou...
Takže jsem na konferenci dorazil se čtvrthodinovým zpožděním...


A teď k programu konference:
  • 9:00 – 9:30 Ochrana osobních údajů v Cloudu
    Pavel Běhal, Information & Data Security Expert, T-Mobile
    Dorazil jsem už do běžícího povídání na téma ochrany dat.
    Ochrana dat s sebou s rozvojem informačních technologií přináší opakující se problémy v novém balení. I přesto, v souvislosti s Cloudem a se snahou o komodizaci ICT, vyvstávají úskalí nová, nad kterými je třeba se předem zamyslet, aby se používání služeb v oblacích nestalo těžkou noční můrou. V prezentacích, jak pak budou jistě opět zveřejněny, si musím dostudovat problematiku Safe Harbor. Každopádně přednáška nastínila konkrétní otázky, které budu muset protrasovat a znovu zodpovědět i u nás v práci...
  • 9:35 – 10:05 Softwarově definované datové centrum s VMware
    Marek Bražina, Senior System Engineer, VMware
    Slibně zní, že pomocí VMware vCloud Suite lze virtualizovat a automatizovat celou infrastrukturu včetně sítí, úložišť a bezpečnosti, takže se ze všeho stává jen jedna logická vrstva dané "sítě"... Systémy začínají být příliš složité, a tak se hledají cesty / nástroje, jak zajistit administrativu stále složitější infrastruktury. Třeba varianta propojení několika různých úložišť prezentovaných navenek či uvnitř sítě jako jedno datové úložiště...
  • 10:10 - 10:40 Řešení pro Cloud se Software Defined Datacenter
    Ondřej Bačina, Enterprise Brand Manager, Dell
    Proč většina velkých cloudů běží na Dell technologii (Zdroj IDC: 67% Dell market share WW v Cloud HW). Přednáška popisovala PowerEdge C, tedy Cloud HW spolu s OpenStack Cloud SW pro veřejné cloudy. Active Infrastructure pro Private Cloudy s vlajkovou lodí Active System 800, kompletním řešením Software Defined Datacenter na klíč (to jsem vzal z programu). Z mého pohledu skákal přednášející od jednoho k druhému a hlavně prezentoval "vše od DELLu", a já se v tom ztratil :-(
    Za bližší prozkoumání bude stát Dell OpenManage Integration Suite for Microsoft System Center.

Přestávka na kávu a cigaretu..
Jak jsem si předem vybral, pokračoval jsem v přednáškách na sále 2, kde se mi zdála většina témat pro mne užitečnější. Díky "půlení sálu" se začalo malinko později, 11:05. A poznámky přestávají být v souvislých větách :-o Vždy něco z programu a něco mého:
  • 11:00 – 11:30 Provozování podnikových aplikací v hybridním cloudu
    Pavel Barták, District Manager Mid Market, EMC Czech Republic
    Cloud transformuje podnikání, IT i nás, všechny uživatele (a profesionály kolem IT). Čas se zrychluje - rozhlas si získával posluchače x let (po 38 let "vládl"), dnes FCB získal "popularitu" za 3 roky (popularitou rozuměj počet uživatelů, které rozhlas získal právě za těch 38 let, nestihl jsem si poznačit to hraniční číslo). Otázky, které je třeba si klást:
    • důvěryhodnost poskytovatele
    • "lock in / escape" strategie - "nestaneme se závislými na poskytovateli?"
    • zabezpečení
    • dostatečné připojení
    • co s IT lidmi - " při zeštíhlení firmy skrze leasing automobilů, se řidiči a údržbáři naučili být samostatní, mimo firmu či dělají něco jiného"
    • IaaS, PaaS, SaaS - co užít
    Software Defined Data Center nastavím a zprovozním v řádu minut, Virtuální server v řádu hodin, fyzicky nový server či data storage či něco jiného za za dny až měsíce (dle systému nákupu, což je časově náročná procedura obecně - na úrovni firem, jednotlivec je limitován jen svou "peněženkou").
    EMC2 + CISCO + Intel = VMware (dodavatelé HW a zároveň vlastníci)
  • 11:35 – 12:05 Veeam Backup & Replication, jednička na poli zálohování a replikace virtuální infrastruktury VMware a Microsoft
    Pavel Horák, Sales Engineer Czech, Slovakia and Hungary, Veeam
    Veem se zaměřuje na replikaci a zálohování dat. Řeší tedy strategie ochrany dat a zotavení po havárii (disaster recovery, DR). Produkt Veeam Backup & Replication poskytuje rychlou, flexibilní a spolehlivou ochranu virtualizovaných serverů, aplikací a dat. Prezentace popisuje postup vytváření zálohy a obnovu (jak jsem psal, a jak bývá zvykem, prezentace budou účastníků konference dostupné za den či dva). Zajímavé bylo povídání o testování záloh, tedy testového užití zálohy k vytvoření nového virtuálního - pro tento účel vytvořeného - serveru/ů ze zálohy a test jejich funkčnosti.
  • 12:10 – 12:40 Cloud computing v podání IBM
    Petr Leština, Client IT Architect, Certified IT Specialist Cloud Computing, IBM Czech Republic
    Přednáška se zaměřením na "Software as a Service" ale i obecně o novinkách v oblasti SaaS, PaaS IaaS včetně road mapy. V úvodu to byla presentace Smart Cloud Enterprise a Smart Cloud Enterprise+ včetně obchodního modelu. Dále pak Manage Security Services včetně Mobile Security Device, Vulnerability Management a další. Představení ERP as service a SAP as service. Na závěr pak případová studie privátního cloudu zákazníka v ČR.
    Osobně mne zaujala část IBM Hosted Mobile Device Security Management, ač u nás k této problematice máme zatím ještě na míle daleko...
  • 12:45 – 13:15 Cloud computing a datová centra
    Ivan Habovčík, obchodní ředitel, APC by Schneider Electric
    Potřeby fyzické infrastruktury datového centra pro cloud computing. Technologie monitoringu snižujíci provozní náklady datových center i serverových místností.
    Co cloud computing přináší společnosti APC, a tedy Schneider Electric. Nic a monoho úkolů :-o Úkol zabezpečit v rámci Schneider Electric problematiku "Physical Infractructure for datacenters".
    Největší náklady datového centra jsou náklady za elektřinu, každé významné ušetření na spotřebě, tedy na fyzické vrstvě datového centra je tedy smysluplné.
    Práce s pojmem Power usage effectiveness.
    A o přestávce jsem krátce diskutoval s reprezentantem firmy o využívání zbytkového tepla...

Přestávka na kávu, cigaretu a volání manželce :-)
  • 13:35 – 14:05 Aktivní síťová infrastruktura pro datová centra optimalizovaná pro Cloud Computing
    Marius Szulc, Territory Account Manager, Brocade
    Marek Vyklický, Product & Sales manager, PROFIcomms s.r.o.
    Představení firmy Brocade proběhlo v angličtině, takže to trochu "probudilo" auditorium...
    PROFIcomms (Brno) je certifikovaným distributorem firmy Brocade v ČR (a SR).
    Návrh aktivní síťové infrastruktury datových center s ohledem na minimalizaci nákladů, efektivní poskytování cloud služeb pomocí aktivních prvků Brocade. Optimalizace, konvergence a virtualizace síťové infrastruktury.
    Byla vysvětlena "Clasical Hierarchical Ethernet Architecture" uvnitř datového centra (najdu si slide). Proti ní lze postavit "Brocade Ethernet Fabric Architecture" pomocí jednoho či více vysokorychlostních switchů. Podoba s Fiber Chanel není čistě náhodná :-)
  • 14:10 – 14:40 Využití Puppetu v cloudovém řešení
    Jozef Mareš, Puppet developer, Elos Technologies s.r.o.
    Lukáš Staněk, Produktový manažer Puppetu, Elos Technologies s.r.o.
    Puppet jako nástroj pro správu konfigurací, centralizovanou správu infrastruktury, provisioning a využití Puppetu v cloudových řešeních. Pojem “infrastruktura jako kód”. Výzvy, se kterými se setkávají systémoví administrátoři a důvodů, proč řešení postavená na skriptech selhávají.
    V prvé řadě pán mluvil špatně na mikrofon, takže mu bylo jen obtížně rozumět. Na druhou stranu hovořil o praxi, psaní skriptů... Vyprávěl!
    Co je Puppet? Jazyk (Domain Specific Language), knihovna a aplikace v jednom.
    Ve výsledku však nevím, co si z toho vyprávění odnést...
  • 14:45 – 15:15 Crypto & Cloud - potřeba kryptování v Cloudu a virtuálních prostředích pro zajištění ochrany dat
    Ondrej Valent, Regional Channel Sales Manager CEE, SafeNet, Inc.
    SafeNet pro efektivní zabezpečení infrastruktury, přechod do Cloudu při zachování stejné úrovně bezpečnosti. Bezpečnostní řešení, která zároveň umožní snížit náklady na provoz, ale bez bezpečnostních kompromisů.
    Dojem: postrašit, všechno nutno kryptovat! :-/ Skákal od myšlenky k myšlence, a pak se snažil rychle odprezentovat, co vše SafeNet umí...
Odcházel jsem v průběhu otázek k poslednímu tématu, bo jsem měl jízdenku na 15:30 a prezentace skončila o pět minut později než měla...
...
Uvidím, zda v autobuse neusnu...

Žádné komentáře:

Okomentovat