2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

neděle 1. září 2013

10 rad dětem

(volně podle zena007.cz)
Neříkám, že jsem dokonalý rodič, ale v podstatě se ztotožňuji s těmito deseti radami pro děti do dospělosti (originál zde, sám jsem dopsal jen trošku):
  1. Jsi zodpovědný za svět kolem sebe
    O všechny věci, které ti byly svěřené, se starej s péčí dobrého hospodáře. Zanechej je minimálně ve stejném, ne-li lepším stavu, než v jakém jsi je dostal. Týká se to hraček, pokoje, ale i o své tělo je třeba pečovat, aby neskončilo předčasně v dezolátním stavu.
    Děti učím, že se vše snažíme opravit, vyhazuje se, až když opravovat nejde - a když se vyhazuje, pak pokud možno rozloženo na prvočinitele - aneb třídíme a recyklujeme (hodně přes zahradu).

  2. Když se ti něco nelíbí, ozvi se
    Nemusíš být tupým stádem, máš v sobě moc měnit věci kolem sebe k lepšímu. Jen se musíš ozvat, vystoupit z řady, organizovat, debatovat, přesvědčovat. I pokud neuspěješ, je to lepší než sedět a nadávat na poměry.
    V tom jdu dětem příkladem - a pak i hold občas vidí a vědí, že se dá taky pěkně narazit :-o

  3. Buď zvědavý
    Zvědavost je motorem všeho poznání. Kdo je zvědavý, bude se rychle učit. Ptej se proč a jak a když nedostaneš odpověď, zeptej se jinde. Nepřestávej hledat řešení otázek, které tě zajímají.
    A není ostuda odpovědět (nejen dítěti): nevím, ale nastuduji si to, dohledám, zjistím, najdu... (Kéž by tohle dodržovali všici - to by ubylo žvástů a žvanilů, hezky řečeno.)

  4. Není hanba upadnout, ale zůstat ležet
    Kdo nic nedělá, ten taky nic nepokazí. To, že uděláš chybu, znamená, žes to zkoušel. Je potřeba zkoušet tak dlouho, až dospěješ k uspokojivému výsledku. Nevyvozuj ze svých chyb soudy o svém charakteru (nepodařilo se mi to, jsem úplný blbec), to je příliš snadné vzdávání se. Pokud víš, že jsi udělal vše, co bylo v tvých silách, nemusí tě výsledek trápit.

  5. Slovy "děkuji", "prosím", "promiň", "dobrý den" a "na shledanou" nikdy nikoho neurazíš
    Buď slušný raději přehnaně než nedostatečně. Nic tím nemůžeš pokazit, když se omluvíš jako první, poděkuješ za samozřejmost a o věci, které ti právem patří, slušně požádáš. Ušetříš si tak spoustu problémů.

  6. Jednej tvrdě s problémem, ale laskavě s lidmi
    Neustupuj od hledání řešení problému, ale současně jednej uctivě se svými protivníky, oponenty. Neboj se přistoupit na jiné řešení, i když není tvoje. Pokud je pro vyřešení situace nejlepší, tak bys byl hlupák, kdyby ses zakopal ve svých názorech.
    A k ostatním buď ohleduplný, kdo neumí, není tak dobrý, nezná, neví - nemusí být proto hned zatracen... I když "tvrdohlavý blbec umí vytočit...

  7. Snaž se
    Neustále si vědomě hledej cíle mírně za hranicí svých možností. Snaž se dosáhnout tam, kam teď stěží dohlédneš. Vybírej si kurzy o stupeň nad své schopnosti, kamarády o stupeň dál než jsi zatím došel, techniku trošku složitější než ovládáš. Jenom tak neustrneš ve vývoji a udržíš si flexibilitu přizpůsobovat se měnícím se podmínkám. Tato schopnost je mnohem důležitější než to, co jsi vystudoval.

  8. Nuda ani nepohodlí nejsou katastrofa
    Nuda je příležitostí obrátit se do svého nitra a hledat v sobě cestu dál. Nepohodlí je fyzickou připomínkou toho, že žiješ. Obojí jde využít ku svému prospěchu.

  9. Strom poznáš po ovoci
    Známkou úspěchu není kolik kdo vydělává, v čem jezdí a co si obléká. Je přesnější lidi posuzovat podle toho, co páchají na svém okolí, a to jak v zaměstnání, tak v rodině nebo širší komunitě. Čeho mají takový přebytek, že to předávají dále? Radosti či zlosti?

  10. Se sliby zacházej opatrně
    Snaž se, aby tvému slovu šlo věřit. Než ještě existovaly podpisy, věřilo se slibům. Do značné míry dodnes důvěra mezi lidmi stojí a padá s tím, co kdo slíbil a jak to splnil. Důvěryhodní lidé to mají ve společnosti jednodušší.
    Jo, tohle by si měli vztít k srdci hlavně páni politici, co dělají bohužel pravý opak!

Žádné komentáře:

Okomentovat