2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

čtvrtek 9. září 2010

Fotovoltaika se do zdražení elektrické energie promítne pouze 5%

CZEPHO: Velká sluneční blamáž - fotovoltaika se do zdražení elektrické energie promítne pouze 5%
Výrobce elektrické energie ČEZ se snaží plánované skokové zdražení elektřiny svést na fotovoltaiku a obecně na podporu alternativních zdrojů energie. Ročně každá domácnost zaplatí za podporu zelené energie pouze 240 korun, ale k ziskům společnosti ČEZ přitom přispěje částkou 3 tisíce korun. Paradoxem je, že ČEZ je největším investorem ve fotovoltaice a vlastní největší fotovoltaické elektrárny postavené na zemědělské půdě. Podle asociace se do konce roku připojí pouze 800–1000 MWp výkonu elektráren.
Šokující odhady, kolik bude muset veřejnost příští rok doplácet na fotovoltaiku, jsou pouze blamáží, za kterou stojí velcí energetičtí giganti, například společnost ČEZ. Cílem je podle České fotovoltaické průmyslové asociace udělat z fotovoltaiky hlavního viníka růstu ceny elektřiny a skrýt tak opravdové důvody zdražení: zvýšení marží firmy a neochotu vzdát se svých závratných zisků.

Celý článek zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat