2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

sobota 11. září 2010

Retroaktivita zákonů

V "právnickém minimu" (nestudoval jsem práva jako taková, ale v rámci studia kombinace matematiky a ekonomie jsme měli i předmět, nazvaný snad základy práva či tak něco) nás na Masarykově univerzitě učili, že zákon nemůže být retroaktivní, tedy že nelze učinit zákon platným zpětně! Že to narušuje právní kontinuitu, že člověk jedná podle aktuálních znění zákonů a v budoucnu nelze říct dodatečně, že zákon nově ustanovený platil i v době, kdy ještě "nebyl ani na papíře"...
A co chystá naše současná vláda? A co opozice? Titulek z včerejšího mailového zpravodajství ČRo zní: ČSSD se kvůli stavebnímu spoření a rodičovské možná obrátí na ÚS.
Sociální demokraté počítají s tím, že se obrátí na Ústavní soud, pokud vláda rozhodne o zpětném snižování rodičovský příspěvků či podpory ve stavebním spoření. ČTK to řekl místopředseda strany a stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Pro server Aktuálně.cz uvedl, že pro ČSSD je podobná retroaktivita nepřípustná. Ministerstvo financí přitom připravuje mimořádnou padesátiprocentní daň už na letos uzavřené smlouvy a snížení podpory v dalších letech na 2000 korun ročně či zdanění úroků z vkladů patnáctiprocentní daní.
Takže už neplatí, co jsme se učili ve škole? Už si současná vláda může dovolit měnit podmínky stavebního spoření, byť jsem jej uzavřel před lety na základě tehdy platných zákonů? Tehdy platné zákony nadefinovaly tehdy podepsanou smlouvu o stavebním spoření. A tu smlouvu teď bude zpětně měnit zákon jiný?
Už asi nežijeme v právním státě...
Pak se mám divit, že slýchám z různých stran, že "za komunistů se žilo líp"...

Žádné komentáře:

Okomentovat