2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

neděle 19. února 2012

Ne vše bývalo špatně

Když čtu víkendové zprávy ČRo1 Radožurnál, zase se mi připomíná myšlenka, že ne vše bylo "za komunistů" špatně.
Republika bývala soběstačná v ledasčem, zejména ve výrobě potravin. Na vše byly normy a věděli jsme, že kupované má nějakou kvalitu. Dnes víme, že existuje kvalita i vyšší, ale v supermarketu nám ji jaksi skoro neprodávají. Spíše naopak.
A vlaky sice nebyly dochvilné, ale zubačka neměla zuby pro nic za nic...
Na tanvaldské zubačce zase nebrzdil vlak, projel čtyři stanice
Už podruhé od začátku roku selhaly brzdy vlaku na ozubnicové železniční trati z Harrachova do Tanvaldu. Zatímco při lednovém incidentu projel vlak dvě zastávky, tentokrát to byly čtyři. Souprava téhož typu se vymkla kontrole ve čtvrtek po 17:00 a zastavil se až pod nejprudším kopcem v Desné. ČTK to řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Nikdo z cestujících ani personálu se nezranil. Opakování případu může znamenat omezení provozu na trati. České dráhy incident potvrdily a nasadí na trať jiné soupravy. Takzvaná "tanvaldská zubačka" je nejstrmější tratí v Česku, sklony se na ní pohybují až okolo šesti procent, což je proti ostatním českým tratím dvojnásobek. Kvůli tomu je také vybavená ozubnicí, jenže tu přestaly osobní vlaky využívat v 80. letech minulého století a jezdí po ní jako po každé jiné trati. Letos ale začaly problémy.

Žádné komentáře:

Okomentovat