2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pondělí 20. února 2012

Prací koule slibují ekologii, ale přinášejí opak

Prací koule slibují ekologii, ale přinášejí opak, hlásá článek dTestu, časopisu, který tepe do nešvarů na spotřebitelském trhu.
Pravda, když jsem si na těchto stránkách dovolil "rýpnout" do "předváděček" (firmy LUX či NOEMUS / RAYPATH), staly se z těch článků hity blogu, jsou oba vítězně nejčtenější.
Ony zázračné prací koule jsem zde taky kdysi zmiňoval, ale tenkrát jsem je nedal jako nosné téma článku, takže "zapadly".
No a teď výsledky dTestu jen potvrdily, co si myslím už dávno: "Prací koule slibují praní bez pracích prostředků. Mají být ekologické a účinné. dTest porovnal účinky různých pracích koulí a mýdlových ořechů s běžným pracím prostředkem. Výsledek testu: prací koule nemají žádný nebo jen minimální prací účinek. ... Trik je v tom, že samotná teplá voda a mechanický pohyb prádla v pračce mají poměrně slušný prací účinek. Rozdíl mezi praním ve vodě a praním s pracími koulemi je zcela zanedbatelný. Samotná voda dokonce vyprala o trochu lépe. Pokud to výrobci doporučovali, přidali jsme k pracím koulím trochu běžného pracího prostředku. Jak se dalo očekávat, tyto výsledky byly lepší, nicméně ne o moc. Výrobci doporučený postup je navíc proti logice náhrady pracího prostředku koulemi. Potřebujete oboje a výsledek je tak jako tak nevalný."
Ale nejhorší snad zjištění, které přináší závěr článku (a pro mne je nové): "Testy ukázaly, že prací koule a mýdlové ořechy nejsou zdaleka tak nevinné vůči životnímu prostředí, jak se tváří. Voda vypuštěná z pračky po použití pracích koulí i mýdlových ořechů nebyla zdaleka prostá látek zatěžujících životní prostředí. ... Koule obsahují anionové povrchově aktivní látky, uhličitan sodný, vodní sklo, toliko látky používané v pracích prostředcích s dobrým pracím účinkem. Prací prostředek tak nenahrazujete ničím jiným než opět pracím prostředkem."

Žádné komentáře:

Okomentovat