2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

úterý 21. února 2012

Vejce - prázdné regály

Doma mám v ledničce poslední tři vajíčka.
Jenže v neděli jsem v LIDLu narazil na prázdný regál. Stejně tak včera v Albertu. Proč nejsou vejce?
I začal jsem pátrat - a rozhodně úředníkům z Bruselu nepoděkuji:
Maloobchodní řetězce ... se snaží sehnat vajíčka, která odpovídají novým požadavkům Evropské unie. Ta od ledna dovoluje prodávat pouze ta, jež jsou z chovu, který slepicím zajišťuje větší prostor a pohodlí.
Problém je v tom, že mnohé nevyhovující chovy musely být podle obchodníků zrušeny, a nemá-li zásilka vajec potvrzení o tom, že slepice jsou chovány v tzv. obohacených klecích, kde mají dost místa, musí být vrácena. Z Česka už takto byly vráceny statisíce vajec, zejména z Polska či Maďarska.

Ach jo. Je to pár dní zpět, kdy jsem si tu postěžoval. že ne vše bývalo špatně. Ano, naše dříve soběstačné zemědělství nemá nyní dostatek kapacit a nestačí zcela pokrýt domácí spotřebu. Takže to dopadne jako s česnekem - obchodníci musí přijít na to, že není dobré čekat, co se odkud doveze, že chceme česká vejce, jak jsme na ně byli zvyklí léta (a říkejte si klidně léta totality), bez výmyslů z Bruselu.
Fakt by mě zajímalo, jak lze centrálně vylepšit kvalitu vajec tím, že slepicím Brusel zařídí více místa...


Použitá citace je ze serveru novinky.cz...

1 komentář:

  1. "Ach jo" ... Ja vubec nechapu, CEMU se divis :-D CO STE SI V ´89 VYZVONILI KLICEMA, TO MATE !!! Mate demokracii, svobodu, volnost cestovani, tak budte vsichni happy :-)
    Tvuj super oblibenec Havel by rekl: To je dan za demokracii. Tak ted tu dan tady mame ... a nemysli si, ze to vajickama skonci ... to je teprve zacatek.
    Ja osobne sem dlouho neveril, kdyz mi moje 86-ti leta babicka (ktera prozila 1., 2. republiku, valku, ten "bordel" po valce, komunisty a tento "bordel") rikala, ze takovy bordel, co je tady v tomto state ted, nebyl ani po valce v roce 1945. Nebo, ze tento rezim je ten nejhorsi, ktery zazila. Ja uz tomu zacinam verit taky.
    A btw. Havel stal v cele skupiny, ktera tento "bordel" zacala tvorit ;-)

    OdpovědětVymazat