2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pátek 27. dubna 2012

Chleba stejně levnější nebude

"Chleba stejně levnější nebude", říkávali jsme, když někteří tvrdili o událostech typu prohraný hokejový zápas, že je to tragédie...
Když si však vzpomenu na humbuk z února ohledně ceny vajec a přečtu text Mlynáři zdraží mouku až o pětinu, může za to vývoz pšenice, vychází mi z toho jednoduchými počty, že nás na počátku května čeká "houpačka" v cenách mouky a pečiva.
I když - jak se píše v textu, mlynáři zdraží mouku pro průmyslové zpracování o 15 až 20 procent, balená mouka už podražila. Kde?
Kde je ta rovnovážná cena, o níž káže moderní ekonomie se svou nabídkou a poptávkou? Už teď lze koupit mouku za akční cenu 6,90 (či dokonce 5,90), ale běžně stojí i přes deset korun. Kde pak normální spotřebitel má vlastně vidět normální cenu?
A co za tím stojí? V roce 2011 se sice vypěstovalo pšenice dost, ale vysoký vývoz v konečném důsledku zapříčinil její nedostatek. Prý stačí, když bude chvíli sucho, a cena obilí poletí nahoru. Nebo stačí, když o tom budou novináři správně psát?

Žádné komentáře:

Okomentovat