2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

středa 25. dubna 2012

Děti a špatné počasí

Dneska předkládám pár řádků o tom, proč bychom měli s dětmi chodit ven za každého počasí.
Text jsem kdysi četl na webu (viz info pod článkem) a postupně jej upravoval, pak zase publikování odkládal, a zase se k němu vracel...
Ale už by to chtělo to "přepis-upravování" ukončit.
Jistě se shodneme na základní premise: chodit ven se musí. To ví každý. Aby byly děti na čerstvém vzduchu, aby se mohly proběhnout a vyřádit, aby tolik nezlobily, daly doma pokoj a v noci dobře spaly. Souhlasíte?
Většinou se ven nejde, když se nechce rodičům a najdou si (rodiče) nějakou výmluvu. Pravda, v takových situacích se snažím alespoň (ukecat sebe i děti a) prosadit, že doma uklízíme a jdeme alespoň do příslušných kontejnerů donést papír, plasty, sklo a ostatní odpadky.
Letošní duben je zatím vskutku aprílový, už jsem si tu několikrát stěžoval, že se cítím "nachcípaný", ale stejně...
Takže jak s tou otázkou, zda chodit ven za každého počasí? To jako i v dešti? Nebo když je mlha? Cože? Vždyť budou mokré a špinavé. A nastydnou!
Ten roztomylý článek, který mne inspiroval, doporučuje (romanticky):
Zkuste si vzít na sebe jednou pro změnu pláštěnku, teple se obléknout, holiny na nohy a jít ven, když prší. Jen tak. Slyšíte ten zvuk? To uklidňující a kolébavé bubnování? Jak u maminky v náruči! To je pane melodie! A co teprve ty louže, jak jsou plné koleček a skákajících bublinek… Páni! Kde se tam vzaly? A bláto, jak pěkně voní a čvachtá! …a žížaly, proč nejsou pod zemí? Svět je celý lesklý a umytý. Všechno se chvěje a třepotá! A jít do lesa, to je ještě lepší. Musíme dát ale pozor, abychom neupadli na mokré kládě.
On toho ten článek romanticky uvádí víc, tak si ho sami přečtěte...
Volně podle článku O kolečkách na louži a nešťastných žížalách ze serveru predskolaci.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat