2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

středa 3. února 2010

Schváleno doporučení k sexuálnímu a reprodukčnímu zdraví

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) během zimního zasedání, které se konalo ve dnech 25.-29.1.2010 ve Štrasburku, schválilo 29.1.2010 znepokojující dokument obsahující nového "Trojského koně" pro zavedení práva na potrat.
Štrasburk: Dokument, schválený parlamentním shromážděním 27.1.2010, předložila Britka Christine McCafferty a obsahuje doporučení, určené 47 členským zemím. Zpráva prošla 50 hlasy, 14 bylo proti a 4 poslanci se zdrželi hlasování. Všechny pozměňovací návrhy italských poslanců Lucy Volontého a Renata Fariny byly zamítnuty.
Dokument se věnuje tzv. sexuálnímu a reprodukčnímu zdraví, termínu, který přes zdánlivě povzbudivé formulace poukazuje na přístup (i nezletilých bez informování rodičů) k antikoncepci, bezplatnému bezpečnému potratu, sterilizaci, umělému oplodnění a svobodné sexuální orientaci. Obsahuje tak dramatickou skutečnost, kterou chce "vnutit" členským zemím.
Zavedení "práva na sexuální a reprodukční zdraví" mezi schválená doporučení je novým "Trojským koněm" na zavedení potratu jako práva, i když bylo z předcházejících dokumentů a prohlášení OSN vyjmuto.
Přes některé ostré projevy nesouhlasu tak byla schválena rezoluce, která obsahuje ideologický cíl feministek (zaměřených na uvedení nového domnělého práva na potrat při příležitosti 15. výročí Mezinárodní konference o ženě, konané v roce 1995 v Pekingu) a ekonomický cíl mocné farmaceutické lobby – zhoubného spojenectví kultury smrti.
Zneklidňující je mimo jiné i to, že schválený dokument je základem akčního programu pro příští konferenci OSN o populaci a rozvoji. Kterou z hodnot zasáhne další "Trojský kůň"?
Nejde jen o plodnost (lidskou a sociální hodnotu, kterou je potřeba si uvědomovat a chránit ji), neboť to není ani nemoc ke zdolání ani nárokované právo, ale jde o vlastní smysl osoby (muže a ženy), obrazu Božího. Moderní člověk riskuje, že nepozná pravdu, která nás předchází, byla nám dána a nebyla vytvořena člověkem, jenž se ale díky prométheovské domýšlivosti považuje za jediného tvůrce sebe sama.
(zdroj: Irena Sargánková, 3. 2. 2010, 08:30, ČBK)
Může mi namítat kdo chce co chce, ale kus pravdy na tom je určitě: člověk pravděpodobně není tím nejvyšším tvorem, který by měl vše řídit, vše předělávat, o všem rozhodovat, vše si podmaňovat, aniž by domýšlel všechny důsledky. A zatím to tak často dělá.
Jistě, jinak se budeme dívat na problematiku potratu a antikoncepce, pokud budeme chtít řešit situace typu znásilnění ženy a počatého dítěte. Ale rozhodně jinak bychom se měli dívat na tuto problematiku ve světle běžného chování člověka - je nám skutečně sexualita dána jen "na hraní", a když z ní náhodou vzejde potomek, máme jeho zárodek zničit ještě před narozením?
Vím, to je na dlouhou diskusi... Třeba se k takové diskusi s nějakou spřízněnou duší v blízké budoucnosti dostanu.
I když s jednou osobou, se svou ženou, bych raději toto téma velmi rád řešil, aniž by to bylo nutné, aniž by nás k tomu vedly okolnosti, neboť vím, že se zatím nejspíš neshodneme...

Žádné komentáře:

Okomentovat