2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

čtvrtek 16. června 2011

Den rozporuplných informací

Dnešní den je plný rozporuplných informací a zpráv. V rádiu celý den hovoří o stávce, ale některé informace jakoby do sebe nezapadaly. Jak si vysvětlit, že lidé najednou dopravu nepotřebují a nikde se nekonají kalamity, zácpy, najednou kdekdo umí jet na kole... Pravda, kdekdo v práci nebyl a ledasjaké služby nefungovaly... A proč si nejen páni poslanci tropí ze stávky žerty a poukazují na to, že je alespoň jeden den Praha hladce průjezdná?

Prezident Klaus měl "svůj narozeninový pořad", od desáté do jedenácté hodiny byl hostem Radiožurnálu. Totiž, prezident republiky Václav Klaus za několik dní oslaví své sedmdesátiny. Dnes měl mít na Hradě hosty, tato akce byla zrušena. A rozhovor byl vysílán právě z Hradu, aby prezident nemusel do studia na Vinohradskou, neboť se nedalo předem odhadnout, jak bude doprava v Praze vypadat...

Chápu, proč stávka:
Prohlášení Koalice dopravních odborových svazů - "Ke stávce nás dohnala vláda ČR"

Jedním z nejzákladnějších poslání odborových organizací je vyjednávání s cílem dosáhnout rozumných kompromisů. Stávku, jako krajního prostředku, české odbory v novodobé historii využívaly minimálně a jen ve výjimečných vypjatých situacích.
Takováto situace bohužel nastala nyní. Způsobila ji vláda ODS, TOP 09 a VV, která v rozporu s programovým prohlášením svými tzv. reformami ještě více prohloubí zadlužení České republiky, poškodí většinu občanů ČR a způsobí privatizaci veřejných služeb.
Odbory v rámci tripartitních jednání předložily řadu návrhů a analýz, dokumentujících rizika a negativní dopady reforem. Koalice dopravních odborových svazů a další odborové organizace opakovaně vyzvaly premiéra a vládu, aby u takto důležitých reforem byla zajištěna nutná široká společenská dohoda.
Vláda nechce vysvětlit veřejnosti, proč reformy mají být jen škrty a restrikce, nevyjádřila se k relevantním návrhům odborů a odmítla reformy schvalovat na základě širšího konsenzu.
Vláda nebojuje proti korupci a nebrání účinně neuvěřitelnému mrhání veřejnými financemi. Místo toho prosazuje důchodovou reformu prospěšnou pouze pro soukromé penzijní fondy se záměrem devalvovat průběžný důchodový systém.
Odchod do důchodu v 70 letech je hazardem se zdravím lidí a výsměchem zaměstnanců v náročných profesích.
Zvyšování plateb od pacientů při jakékoliv absenci opatření zamezujících plýtváni vydává za zdravotnickou reformu. Nesmyslné rušení zaměstnaneckých benefitů bude mít silné negativní sociální a ekonomické dopady.
Koalice dopravních odborových svazů vyčerpala všechny možnosti vyjednávání a na protest proti nespravedlivým, zákeřným reformám poškozujícím většinu občanů ČR vyhlašuje stávku v dopravě...


Ale co říct dál? Bůh suď...

Žádné komentáře:

Okomentovat