2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

čtvrtek 9. června 2011

Sláva, nazdar, výletu

Tak jsem byl na "pracovním výletě" po zemi české, v Praze a v Liberci... Pravda, v Liberci včera večer fest pršelo, takže jsem skoro celý podvečer četl, místo abych si užil krásy přírody nad městem, tedy na okraji Jizerských hor.
Ale dočetl alespoň jednoho Klause.
Ale jinak to byla sice pracovní cesta, ale v podstatě skutečně příjemný výlet. Až na jeho závěr, neb řidič autobusu to vzal na cestě zpět z Liberce nikoliv po dálnici přes Prahu, ale přes Hradec Králové a Svitavy, což je, jak známo, cesta pomalá a otravná, obzvlášť když dojedete kamion a není ho kde předjet...


Ve zprávách ČRo mne zaujalo:
Nová kniha popisuje pozdější osudy Němců odsunutých po válce
Pozdější osudy a problémy Němců odsunutých po 2. světové válce z Československa a dalších zemí popisuje nová publikace vydaná brněnským nakladatelstvím Host. Německý historik Andreas Kossert v monografii Chladná vlast píše nejen o tom, jaké následky měl odsun pro vyhnance samotné, ale také o tom, jak se s touto historickou skutečností vyrovnává současná německá společnost. Kniha otřásá mýtem úspěšné integrace vyhnanců, informovala ČTK Dana Blatná z Hostu.
"Je na čase pohřbít ideologické spory a věnovat se příchodu vyhnanců jako historickému zlomu, který Německo ovlivnil mnohem trvaleji než cokoliv předtím. Je načase konečně začít chápat odsunuté Němce jako oběti, které netrpěly jen útěkem a vyhnáním, ale také bezcitností svých vlastních krajanů," napsal autor Chladné vlasti. Odsunutí Němci se podle autora v nové vlasti potýkali s pohrdáním a přezíravostí. V očích mnoha lidí v poválečném Německu měli status nevítaných cizinců. Přestože mají vyhnanci velký podíl na obnově Německa a jeho hospodářské prosperitě, se svými traumaty zůstávali sami, napsal Kossert.

Žádné komentáře:

Okomentovat