2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pátek 24. prosince 2010

Betlémská hvězda


Tajemství betlémské hvězdy, která měla mudrce z východu upozornit na to, že se narodil nový židovský král, odhalil astronom a matematik Johannes Kepler, který působil na pražském dvoře Rudolfa II. Byla to podle něj konjunkce planet Jupitera a Saturna v souhvězdí Ryb. Ve videoklipu zveřejněném na serveru avcr.cz na to upozorňuje Pavel Suchan z České astronomické společnosti.

Betlémská hvězda je pojem, který každý zná. Jsme zvyklí na kometu nad jesličkami. Byla to opravdu kometa?
V době kolem počátku našeho letopočtu byla astronomie na Dálném východě značně vyspělá a již tehdy přinášela záznamy o pozorování, takže lze vyloučit nejen kometu, ale i novu nebo supernovu. Kometa se nad jesličky dostala až zásluhou italského malíře Giotto di Bondone, který se při kresbě fresky pro padovskou kapli nechal inspirovat kometou. Zobrazení komety nad Betlémem se k nám dostalo až v 16. století. Tudy cesta k vysvětlení tedy nevede.
Kde dál hledat pojem "hvězda"? Na to patrně přišel Johannes Kepler v počátku 17. století v Praze...


(volně dle mailového zpravodajství ČRo a serveru AV ČR)

Žádné komentáře:

Okomentovat