2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

úterý 5. listopadu 2013

CCC 2013

Ráno mne probouzí tma sahám si na zápěstí
Zda mi to ještě tluče zdali mám ještě štěstí...


Vstát o půl páté ráno, když mne v noci zase vytrhla ze spánku Lenička, když jsem sice usnul s dětmi již cca o půl deváté večer, ale po půl desáté jsme přenášeli spící Leničku do jejího pokoje, a nemocný Filípek se v noci polo probouzel a vytrhával mne ze spánku též - prostě vstát po takové noci brzy ráno je celkem "slušná zabíjárna".
Ale vykutal jsem se z postele, uvařil si "kotel kafe", pro rodinu ovocný čaj, přesvědčil Filípka, aby z lahvičky vypil trochu čaje se lžící medu (v kteréžto směsi byla nadrcená tabletka antibiotik), oblékl se a vyrazil do tmy.
Překvapil mne drobný déšť, spousta lidiček v MHD (tolik nešťastníků musí vstávat stejně brzy), samolibý Klaus na předvolebních plakátech i teď, deset dní po volbách (reklama nasvícená na bigbilboardu, úsměv jest snad spíš pošklebkem těm už po ránu unaveným lidem, což si její tvůrci neuvědomují, jak je to kontraproduktivní, taková reklama přece jenom naštve)...
A ve "žluťáskovi" v podstatě půl cesty "internetím", signál ucházející, až na drobné výpadky, které přešly v trvalý výpadek Internetu poslední hodinu... Až na to, že se mi zavírají očka... Cestu jsem si pak krátil sledováním upířího filmu Temné stíny (pěkně v angličtině s titulky).

Toliko na úvod, a teď k programu konference (někdy jen přebírám text oficiálního programu, někdy naopak je komentář čistě můj, jak kdy, jo a nezabýval jsem se tím, že bych opravoval plánované časy na přesné reálné časy):

Program konference 2013

9:00 – 9:30 Od Cloud computing k Big Data
Jan Šedivý, ČVUT FEL, Katedra kybernetiky
"Pan učitel" začal výletem do historie. Od roku 1990 (zrod toho, co dnes známe jako www) vnímáme "šílený" rozvoj internetu, s jeho obrovským růstem uživatelů a dat. Zabezpečit dostatečně rychlý a kvalitní přístup k těmto informacím vyžaduje nové technologie, které dnes nazýváme cloud computing. Nepřekvapuje, že globální portály jako je Google, Yahoo, Amazon a další jsou dnes závislé na velkých datových centrech s cloudovými technologiemi, které jim dovolují poskytovat data po internetu rychle a spolehlivě. Čím více dat máme k dispozici, tím je obtížnější jejich efektivní využití. V posledních několika letech proto nabývá stále na větším významu schopnost informace lépe kategorizovat, extrahovat, spojovat, předpovídat a na jejich základě lépe rozhodovat atd. Tyto technologie pro zpracování velkých dat se nazývají Big Data. Jaké jsou další směry vývoje?
Např. YouTube má denní přírůstek cca 1TB dat denně! To pro příklad. Ve výsledku to znamená ohromné nároky na datová centra, jejich chlazení, jinak řečeno technologicky "růst cloudu" znamená růst "big data". Charakteristiky, které musí být z hlediska uživatele zabezpečeny, jsou zdánlivě nekonečná elasticita výpočetní kapacity, nekonečná paměť, dokonalé zálohování a dokonalá bezpečnost dat. Abych se ve výsledku dostal kdekoliv a kdykoli k datům - a stačil mi libovolný browser. Jako příklad vývoje uvedena firma amazon.com, jejich AWS...
Dobrá přednáška, v závěru zajímavě odkazující na 2001 A Space Odyssey od A. C. Clarka!

9:35 – 10:35 FORPSI Cloud jako stavebnice vašeho IT
Milan Leszkow, CTO, INTERNET CZ, a.s.
Heslo: Poskládejte ze základních stavebních prvků jako jsou Cloud servery, Object Storage, Unified storage, Monitoring a Load balancery flexibilní řešení vašeho IT. Data centra umístěna ve třech zemích (IT, CZ, FR) s vlastním pay-per-use modelem! Popsán do detailu... Všechna data ukládána ve 3 kopiích!
Na www.forpsicloud.cz je aplikace visualcloud pro analýzu... Budu mít co zkoušet!

10:45 - 11:15 Site Recovery - záložní infrastruktura ve druhé lokalitě
Pavel Žák, administrátor cloudové platformy, Master Internet
Martin Žídek, technický ředitel, Master Internet
Představen příklad cloudu postaveného na dvou datacentrech s plně redundatní architekturou v Brně a Praze, na bázi VMware Site Recovery... Čistý technický popis, ve kterém se nějak ztrácím, navíc "blbne" headset, který má nasazen přednášející, tož je mu špatně rozumět!


11:15 – 11:45 Přestávka na kávu, maily, SMS :-o

11:45 – 12:15 PivotalONE: Framework pro cloudové aplikace
Luděk Šafář, Manager Systems Engineer, EMC Czech Republic
V přednášce se hovořilo o aplikacích, kteréžto musíme mít krom informací a znalostí. Aplikace umožňují uživatelům pracovat s daty, aplikace doplňují business logiku. Vyvíjet aplikace vyžaduje jiný/nový přístup a jiné/nové technologie, které z principu umožní odstínit vývojáře od detailů infrastruktury. EMC Pivotal pak k tomu představuje pro zejména Java vývojáře možnost vytvářet aplikace s využitím výhradně otevřeného software a nasazovat je automaticky v cloudových prostředích. Java je po jazyku C (v němž je napsán UNIX a proto je nejrozšířenější) nejrozšířenější jazyk na webu. Vše v PivotalONE je založeno na OSS platformách! Přišel pojem Hadoop a já zjistil, že mi něco uniká :-) [1] a [2]...

12:20 – 12:50 Rimatrix S – revoluční řešení pro rychlejší výstavbu datových center
Ing. Tomáš Brůžek, Project Manager, Rittal Czech, s.r.o.
Zatímco individuálně řešené datové centrum (DC) vyžaduje několikaměsíční fázi výstavby, s řešením Rimatrix S (standardizované DC založené na modulech) lze vybudovat potřebné kapacity za podstatně kratší dobu, právě díky modularizaci. Standardizované řešení zahrnuje moduly serverových skříní, napájecích systémů, nového konceptu chlazení s garancí hodnoty PUE až 1,15 a třístupňový monitoring. Že by třeba i kontejner na plochou střechu?

12:55 – 13:25 Budujte váš cloud takový, jaký ho chcete mít vy (a ne výrobci)
Vladimír Blažek, Senior Solutions Consultant, File & Content Solutions, Hitachi Data Systems
Hitachi Data Systems je nejen výrobcem cloudové infrastruktury a partnerem předních světových poskytovatelů cloudu, ale i vizionářem směru, jakým se bude cloud ubírat. Hitachi Data Systems má v první řadě poněkud jiný pohled na cloud, k té prezentaci se ještě vrátím... (sjednocení digitálního obsahu, zužitkování informací obsahem nesených, zužitkování zahozených či neužívaných, nepřiřazených dat...)


13:25 – 13:40 Přestávka na kávu, maily, SMS :-o

13:40 – 14:10 StruxureWare for Datacenters - moderní management pro datová centra
Václav Míka, District Manager pro Českou republiku, APC by Schneider Electric
V datových centrech není nejdůležitější znát pouze stav jednotlivých technologií. Trendy ukazují na potřebu jejich správy, předvídání vývoje a okamžitých reakcí na nové události, neboť datové centrum je komplexní systém. Pomoci nám má DCIM (Data Center Infrastructure Management), komplexní dohledové nástroje. A to nejen ty základní sledovací, ale i reaktivní (upozorní), proaktivní (snižování rizika ztrát) a optimalizační (umí i předpovídat).
Ale napadá mne přirovnání: Bagr na naše malé pískoviště.

14:15 – 14:45 Nebojte se migrace do cloudu
Marek Fogl, Sales Executive Manager, České Radiokomunikace a.s
Přechod do cloudového prostředí bývá spojován s obavami z migrace. Přednášející se nás snažil přesvědčit, že zkušenosti z praxe ukazují, jak moderní cloudové technologie umožňují bezpečný a ve své podstatě i jednoduchý proces přechodu. A s infrastrukturou vysílačů, které v době analogu "žraly spoustu energie", která je ozálohovaná a všelijak zabezpečená a dnes v "digitálu" už nejsou plně užity! K tomu 2.600 km optických tras...
Že bych u nich poptal malé DC nahoře na Kojálu?

14:45 – 14:50 losování návštěvnické ankety (to už já osobně spěchám na autobus...)

Žádné komentáře:

Okomentovat