2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

úterý 5. února 2013

Radosti a strasti vinohradského školství

Jak jsem včera zmínil, Filípek přinesl (po nemoci, dodatečně) domů vysvědčení se samými jedničkami - a vzhledem k tomu, jak moc se s ním škole věnuji já i Pavla, byly to jeho, a tak trochu moje i Pavliny jedničky.
A dnes jsem si v únorovém (!) čísle Brněnského informu (na webu toto číslo, již distribuované do schránek, v tomto okamžiku není dostupné - vinohrady.brno.cz/inform/) přečetl informace z IX. zasedání Zastupitelstva městské části Brno - Vinohrady dne 12. prosince 2012 (!) o reakci na níže citovaný text pana Jiřího Miholy, člena Zastupitelstva Jihomoravského kraje.
Takže se lze dočíst stručnou noticku: Zastupitelstvo m. č. Brno - Vinohrady schvaluje znění "Prohlášení členů Zastupitelstva městské části Brno - Vinohrady" na text "Radosti a strasti brněnského školství", publikovaný v prosincovém čísle brněnského Metropolitanu - text prohlášení není dostupný, na webu ÚMČ (úřední deska) je poslední dostupný dokument ze zastupitelstva tento: 18.9.2012: Usnesení z VIII.zasedání ZMČ Brno - Vinohrady, konané dne 10.9.2012 (!).

Zajímavé - tomu říkají páni zastupitelé informování občanů? Tomu říkají aktuálnost a dostupnost dokumentů?

Co se asi dočteme v onom prohlášení, že je tak dobře "schované" už skoro dva měsíce? To sdružení Čejka je mnohem aktivnější: Výsledky jednání zástupců sdružení s představiteli MČ a MMB: ŠKOLA BUDE ZACHOVÁNA


A teď slíbený text z Metropolitanu, cituji v plném znění, bo si myslím, že je jasný, výstižný a nerozporovatelný - byť pan místostarosta Karásek je schopen "rozporovat všechny a všechno", a přes ekonomickou stránku věci vysvětlit vždy, že něco nejde!


Radosti a strasti brněnského školství
Málokterá oblast spojená s každodenním životem dovede vyvolat takový zájem Brňanů, jako záležitosti týkající se mateřských a základních škol.
Aktualizovaná koncepce vývoje školství v Brně je dostupná na webových stránkách www.brno.cz. Kromě obecných informací si všímá také jednotlivých městských částí, především jejich územního rozvoje a demografických poměrů. Přiblížení situace některých z nich (včetně těch největších) je však vměstnáno do pár vágních souvětí, z nichž si jen málokdo udělá představu o skutečném stavu věcí.
V mateřském i základním školství se podařilo posunout vpřed řadu záležitostí. Některé školní budovy se dočkaly rekonstrukce, ZŠ Zeiberlichova v Soběšicích má po letech náhradních řešení a improvizací novou tělocvičnu. A v Žebětíně, který patří k dynamicky se rozvíjejícím regionům, otevřeli novou školu.
Palčivým problémem je nadále nedostatek míst v mateřských školách. Situaci často ještě zhoršuje neutěšený stav některých budov. Nejznámějším příkladem je Arnoldova vila v Černých Polích, jejíž dveře se po šedesátileté existenci tamní školky letos přes nevšední aktivity rodičů uzavřely. Nad rekonstrukcí a opětovným využitím vily pro předškolní vzdělávání visí otazník.
Radost v městské části Brno-sever přináší znovuzískání budovy bývalé mateřské školy Bieblova, využívají se též volné kapacity některých budov základních škol.
Horkým tématem je školství také na Vinohradech. O svůj zvláštní status přišla ZŠ Čejkovická, až do letošního léta známá jako Evropská základní škola. Místní radnice iniciovala optimalizaci, podle níž by tato škola byla sloučena s větší ZŠ Mutěnická. Záměr se zadrhl na silném odporu rodičů, obhajujících kvalitu ZŠ Čejkovická, i na nedostatečných podkladech, které v této věci postoupilo vedení městské části Vinohrady Odboru školství, mládeže a tělovýchovy MMB.
Řada podobně velkých městských částí zvládá financování dvou nebo tří základních škol, zatímco na Vinohradech by zůstala po předchozím zrušení ZŠ Bzenecká pouze jediná škola! V době, kdy školky praskají ve švech, nesmíme zapomínat, že se baby boom v krátké době projeví i na zvýšení počtu žáků ve školách.

Jiří Mihola, člen Zastupitelstva města Brna (KDU-ČSL)

Žádné komentáře:

Okomentovat