2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

úterý 20. března 2012

Je to o lidech

K psaní dnešního textu, takové mini úvahy, mne motivuje nejen dnešní první jarní den, který se počasím náramně vydařil, ale i citát zprávičky dole pod čarou, s titulkem "Nové komunitní centrum bylo otevřeno v Brně".
Lidem se sice nelíbí současná vláda, a začínají proti ní konečně nahlas protestovat, ale co je důležité, na lokální úrovni ukazují, že umí vzít věci do svých rukou a starat se nejen o sebe sama.
Ono je to totiž vždy o lidech.
Buď se chováme tak, že si jdeme jen za svým cílem a bojujeme proti všem kolem sebe, a snažíme se získat jen na úkor ostatních... A nebo přemýšlíme, jak to dělat, aby bylo lépe všem, aby se náš svět měnil k lepšímu. Druhá cesta je ta správná, ale je jaksi těžší, neboť se musí v prvé řadě změnit myšlení lidí - a tím probůh nechci dojít k nějakým úvahám typu "pryč s kapitalismem, budujme komunismus"! jen si prostě tak nějak myslím, že to je to, oč šlo prezidentovi Havlovi a oč jde spoustě chytrých lidí. Budujme kapitalismus s lidskou tváří, kde dravost sice zůstane hnací silou, ale nebudou se lidi požírat navzájem.
Jenže to se musí začít pěkně zdola, v jednání lidí s lidmi, kdy budeme respektovat jeden druhého...

PS: Dnes mne nikdo nenaštval, to není volání o pomoc, to je prostě jen pocit, že se mi dnes chtělo tuto myšlenku sdělit a zdůraznit...


Nové komunitní centrum bylo otevřeno v Brně
V Brně Líšni na místě bývalé knihovny vzniklo nové komunitní centrum. Jeho činnost byla zahájena divadelní hrou Žabáci. Na zachování prostoru pro kulturu se podílí místní divadlo a další iniciativy. Do prostor by se mělo vrátit i půjčování knih. Brněnská knihovna Jiřího Mahena zrušila několik svých poboček. Důvodem jsou zejména úspory města v kultuře. Jednou ze zrušených poboček byla i ta na líšeňském zámku. Obyvatelé na zrušení knihovny reagovali peticí. Zájemci začali nabízet také formou darování knih. Místní si ze zrušené knihovny odkoupili 6000 svazků za 10.000 korun.

Žádné komentáře:

Okomentovat