2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

neděle 2. října 2011

Zeman, Klaus, Paroubek ...

Užívajíc si s rodinou v Lednici relax, jen po očku, přes internetové zpravodajství, sleduji, co se děje:
Česká republika potřebuje více investic, shodli se Zeman s Paroubkem
Česká republika potřebuje více investic. Shodli se na tom v nedělním diskusním pořadu České televize bývalý premiéři Miloš Zeman a Jiří Paroubek.
Oba jsou přesvědčení, že české ekonomické situaci by mohly pomoci investice. Zeman ale vidí problém v tom, že současní politici dávají vyšší podíl z vysokého státního deficitu na spotřebu, nikoliv na investice.
"Stát potřebuje investovat, veřejná spotřeba klesá, budou klesat veřejné investice v příštím roce, další téma bude státní rozpočet. Takže já nevím, na čem chce ministr Kalousek udělat ten hospodářský růst," uvedl Paroubek.
"Já vím, že je těžké se s opozicí dohodnout, ale to je povinnost vlády. Když dělá takové reformy, tak musí tak dlouho vyjednávat, až se průnik najde a něco z reforem zůstane zachováno. Obávám se, že tomu tak po volbách nebude," řekl místopředseda Senátu a někdejší český premiér Petr Pithart.
Prezident Václav Klaus má pravdu, když říká, že evropská měna bez evropské fiskální politiky a evropské daňové politiky je nesmysl, uvedl Zeman. "Ano, já s ním kupodivu souhlasím. Jen na rozdíl od něj říkám, že vedle evropské měny potřebujeme evropskou fiskální politiku a evropskou daňovou politiku, jednak kvůli schodkům státních rozpočtu a jednak proto, abychom v Evropě neměli daňové ostrovy, kam si naši podnikatelé budou ulejvat peníze," upozornil Zeman.
Česko podle něj směřuje k hrušce a Zeman chce cibuli. "Cibule znamená, že máte silnou střední třídu, málo chudých a relativně málo bohatých. Hruška znamená, že máte o něco více bohatých, pak máte podvyživenou střední třídu, a pak máte velkou sociální skupinu. To jsou lidé, kteří ztratili naději, že se propracují do vyšších pater. Ztráta naděje je v sociálním vyloučení to nejhorší. Proto jsem pro přímé daně a jejich progresi, proto jsem pro velmi nepopulární opatření zvýšit celkovou daňovou kvótu," vysvětloval.

Žádné komentáře:

Okomentovat