2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

úterý 9. srpna 2011

Prague Pride

Prague Pride. Téma týdne. Všichni o akci píší, všichni o ní mluví, a to se ještě nekonala.
Homosexuálové a lesbičky byli, jsou a budou. Stejně jako ti, co koketují s BDSM, nudisti, co se rádi koupou bez plavek, ti co ... (dosaďte si sami další odlišnosti) ... co jsou jiní než průměr, obecně uznávaná obyčejnost. Ale o tom přece je život, o rozmanitosti, o tom, že nejsme všici uniformíní, šedí, průměrní, že nejsme jeden lehce ovladatelný dav, jedna jednolitá masa...
To je to hlavní, co si máme uvědomit!

A namísto toho? Z akce, která se ještě ani neuskutečnila, se dělá politikum. Politici se zviditelňují, hrají své politickodiplomatické tanečky.
Můžete si o tom všem přečíst v poznámce IH, dokládá to i následující citát (rozsáhlý, nic jsem nevypustil, abych byl nestranný) z mailového zpravodajství ČRo:

Prezident Klaus má dopis velvyslanců k pochodu gayů za bezprecedentní krok
Páteční dopis skupiny velvyslanců, kterým podpořili chystaný pochod sexuálních menšin v Praze, považuje prezident Václav Klaus za bezprecedentní krok. Uvedl to v prohlášení, které zveřejnil Hrad. Velvyslanci by podle něj měli vědět, že debata není vedena o povolení či nepovolení této manifestační akce, ale o její veřejné podpoře primátorem hlavního města. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg označil dopis za kontraproduktivní a přebytečný. Dokument podepsali velvyslanci evropských zemí, Kanady a USA. Britské ministerstvo zahraničí za dopisem stojí. Dokument nebyl kritikou českých úřadů, uvedlo na dotaz ČTK. Britské velvyslanectví bylo iniciátorem dopisu. "Nedovedu si představit, že by si jakýkoli náš velvyslanec dovolil formou petice zasahovat do vnitropolitické diskuse v jakékoli demokratické zemi světa," zdůraznil prezident. Schwarzenberg na webu svého úřadu uvedl, že považuje za kontraproduktivní a přebytečné vyjadřovat podporu právům, která v ČR nikdo nepopírá ani neupírá. "Nikdo nebrání těmto skupinám v jejich právech, ani v tom, aby je podpořily veřejně," uvedl ministr zahraničí. "Z tohoto - po mém soudu zbytného kroku - se vyvinula velmi nešťastná diskuse, která navíc zbytečně budí dojem zasahování do vnitřních záležitostí, což předpokládám nemohlo být úmyslem dotyčných diplomatických zastoupení," myslí si Schwarzenberg. Klaus zdůraznil, že by ve svém odsudku byl ještě ostřejší než ministr zahraničí. "Stojíme za naším dopisem na podporu pochodu Prague Pride. Není důvod, proč by tato podpora měla být interpretována jako kritika českých úřadů," sdělil mluvčí britského ministerstva. "Velvyslanectví vydávají prohlášení na podporu takových událostí v mnoha zemích, včetně oblasti střední Evropy," dodal. Velvyslanci USA, Rakouska, Belgie, Kanady, Dánska, Estonska, Německa, Nizozemska, Norska, Španělska, Švédska, Švýcarska a Velké Británie v pátek ve společném prohlášení vyjádřili "solidaritu s komunitami leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů" v ČR s tím, že podporují jejich právo uspořádat pokojný a zákonný průvod, aby zvýšili povědomí o tématech, která se jich týkají. Šéf diplomacie nicméně ve svém vyjádření označil za nešťastné "polemické vyjádření vyššího úředníka". Prezidentův vicekancléř Petr Hájek minulý týden chystaný pochod Prague Pride označil za nátlakovou akci a politickou demonstraci pokřiveného hodnotového světa. Český prezident se už minulý týden Hájka zastal a zdůraznil, že karneval, plánovaný na sobotu, není projevem homosexuality, ale homosexualismu, jehož se obává. V pondělí uvedl, že tímto svým vyjádřením protestoval proti omezování svobody slova. Ocenil, že poděkování za jeho názor mu zaslal i pražský arcibiskup Dominik Duka. Britské velvyslanectví v pátek zdůraznilo, že akce s Hájkovými názory nijak nesouvisí.
Do průvodu hrdosti by mohlo přijít víc lidí, hlásí se pořadatelům
Do vůbec prvního pražského "průvodu hrdosti" homosexuálů by zřejmě mohlo přijít víc lidí, než pořadatelé původně očekávali. Po vlně protestů a kritických vyjádření na adresu akce Prague Pride se do ní chtějí zapojit i ti, kteří by se jí jinak nezúčastnili. Hlásí se na facebooku i organizátorům, kteří počítali s asi tisícovkou účastníků. Řekl to předseda pořádajícího sdružení Prague Pride Czeslaw Walek. Nedokázal odhadnout, jak velký by průvod nakonec mohl být. Dodal, že bezpečnost ale bude zajištěna. Podle Walka pořadatelé očekávali, že se objeví "extrémní názory" na akci. Nevidí je ale jako většinové. Vlnu protestů odstartoval minulý týden prezidentův vicekancléř Petr Hájek, který průvod označil za nátlakovou akci a politickou demonstraci pokřiveného hodnotového světa. O homosexuálech psal jako o "deviantních spoluobčanech" a kritizoval pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) za jeho záštitu. Za Hájka se postavil prezident Václav Klaus. Karnevalový průvod homosexuálů, který je součástí pětidenního festivalu, se pak pomalu stal "akcí mezinárodního významu". S protestem proti pochodu se připojil předseda konzervativní iniciativy D.O.S.T. Ladislav Bátora, po jehož odvolání z funkce šéfa personálního odboru ministerstva školství volají organizace na ochranu lidských práv i někteří politici. Iniciativa dopisem protestovala proti primátorské záštitě. Přidalo se i Hnutí pro život, které bojuje proti potratům a v sobotu s lidovci a mladými křesťanskými demokraty pořádá pochod za tradiční rodinu jako protiváhu. Organizátory naopak podle Walka podpořil bývalý premiér Jan Fischer. Svou podporu vyjádřil podle informací ČTK také exministr vnitra Radek John či místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (oba VV). Stanovisko se chystá údajně vydat také vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Bývalý předseda vlády Jiří Paroubek (ČSSD) na svém blogu už napsal, že v sobotu se svou ženou půjde do průvodu. Průvodem má vyvrcholit pětidenní Festival tolerance, který začne ve středu. Nabídne koncerty, semináře, promítání, výstavy, party, sportovní akce či prohlídky Prahy. Karnevalový průvod se začne řadit v sobotu ve 12:00 na náměstí Republiky. Skončit by měl na Střeleckém ostrově, kde bude následovat hudební festival. Podobné karnevalové akce s hudbou a tancem se konají v mnoha zahraničních metropolích. Zatímco třeba loni po vídeňské okružní třídě Ring vyjelo do duhového průvodu Regenbogenparade přes 30 vyzdobených kamionů se soundsystémy, centrem Prahy se s muzikou vypraví čtyři malé nákladní vozy. Na první český "průvod hrdosti" se nechystají jen diváci z domova, ale i ze zahraničí. Pořádající sdružení totiž zorganizovalo kampaň v cizině. Jedním z partnerů festivalu je také organizace CzechTourism, která má Českou republiku propagovat.



UPDATE 9.8.2011 21:00
Doplňuji další podstatné citace k problematice:

Reakce arcibiskupa Duky k Prague Pride
Arcibiskup pražský Dominik Duka, předseda České biskupské konference, reaguje na akci Prague Pride, organizovanou 10.-14. srpna komunitou odlišné sexuální orientace.
"Již z předběžného programu Prague Pride je zřetelné, že se nejedná o otázku práva menšiny na toleranci, ale o propagaci uvolněného životního stylu, který není zodpovědný, důstojný a krásný. Naopak rozvolněný sexuální život, pohrdání těmi, kteří obětují v rodinném životě mnohonásobně víc růstu společenských hodnot a tím obohacují celou společnost, přivádí mě k smutku nad takovýmto způsobem zviditelňování se. Především ve vztahu k dětem požadavky zmíněných protagonistů Prague Pride na adopci popírají de facto právo dítěte na své biologické rodiče, otce a matku. Nechť jsou v tomto případě připuštěni ke slovu skuteční odborníci, dětští psychiatři, psychologové, právníci a sociální pracovníci. Takovéto akce mediální cestou vytěsňují ze společnosti opravdový vhled do vážnosti problému," reaguje arcibiskup Duka.
Pochod pro rodinu 2011
Mladí křesťanští demokraté (MKD) ve spolupráci s KDU-ČSL a Hnutím Pro život ČR pořádají v Praze v sobotu 13. srpna 2011 druhý ročník Pochodu pro rodinu. Má být protiváhou Prague Pride a vyzdvihnout zásadní význam rodiny pro společnost.
Praha: V sobotu 13. srpna 2011 se uskuteční v pořadí druhý Pochod pro rodinu, který si klade za cíl upozornit na zanedbávané tradiční hodnoty, jejichž nenahraditelným nositelem je právě rodina.
"Cílem pořádání Pochodu pro rodinu je poukázat na stav v naší společnosti, kdy zájmy tradiční rodiny nejsou podle našeho názoru dostatečně hájeny a slovo rodina jako hodnotový pojem čím dál více ztrácí na svém významu. Považujeme za znepokojivé, když se ve společnosti mluví výhradně o právech homosexuálů, zatímco většinové zájmy tradiční rodiny nikdo nehájí," říká předseda MKD Petr Jurčík. I proto se akce uskuteční ve stejný den jako plánovaný pochod Prague Pride.
Trasa letošního pochodu začne ve 12:00 v ulici U Obecního domu a povede přes Ovocný trh a Uhelný trh až ke kostelu sv. Jiljí, kde bude zakončen bohoslužbou. Spoluorganizátorem Pochodu je i Hnutí pro život

Žádné komentáře:

Okomentovat