2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

středa 2. července 2014

Eraclea na Piavě

Dopoledne jsme se vydali na výlet do městečka Ereclea, ležícího na řece Pivě.
Oblast byla původně osídlena Římany. Po barbarských invazích ve 12. století se většina obyvatel přesunula do Benátek. Dnešní město bylo založeno pak v 17. stol. s názvem Grisolera, na území tehdejší Benátské republiky. Roku 1728 byl dokončen kostel Madonna del Rosario 1. V roce 1866 bylo celé okolí připojeno k Rakousku-Uhersku, po 1. Světové válce opět k Itálii. Roku 1950 se město oficiálně přejmenovalo z Grisolera na Eraclea, podle původní římské osady (Heraclea).
Prohlédli jsme si kostel Madonna del Rosario 1, přešli most přes Piavu (a ocitli se tak ve "skutečné Itálii", neb na Piavě byla za Rakousko-Uherska hranice. Na břehu Piavy rostl kupodivu bambus.
V zelinářství jsme si koupili půlku velkého melounu, ochotný prodavač nám jej naporcoval na osm dílů - to si v ČR jaksi neumím představit!
Odpoledne jsme "plážovali", večer jsme šli na procházku a na kebab, omylem jsme si objednali vegetariánskou verzi (kebab falafel) - ale vlastně to bylo správně, neb Filípek nechtěl maso.
Prostě zase bezva dovolenkový den.

Žádné komentáře:

Okomentovat