2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

čtvrtek 19. ledna 2012

Platy státních úředníků

K napsání dnešního příspěvku mne inspiroval mimo jiné glosa IH Drazí úředníci, kde se mimo jiné správně konstatuje:
...kdo je placen z veřejných peněz, neměl by už z principu brát víc, než kolik je ochoten veřejně přiznat. Je to otázka sebevědomí. Každý má být schopen říct: mám tuto cenu, kterou si i zasloužím a za méně bych danou práci nedělal. Tajnosti odkazují na sebevědomí nízké, plyne z nich, že dotyčný bere víc, než si zaslouží, jeho práci že by někdo jiný udělal levněji. Veřejné peníze vyplacené tajně jsou vyhozené oknem. Kdo cokoli a kohokoli platí z veřejných peněz, měl by za každou korunu, kterou neumí veřejně občanům vyúčtovat, nést odpovědnost, jako by tu korunu zcizil. Jinak pořádek nebude. Pokud někteří naši ministři či premiéři mají potřebu tajně odměňovat úředníky, ať tak činí ze svého.
Problém není samozřejmě v platech obyčejných státních úředníků a zaměstnanců státu (a tedy i zaměstnanců AČR, abych mluvil i o sobě), neboť se (nebudu tu zveřejňovat výplatní pásku) obecně ví, že čistá mzda běžného státního úředníka/zaměstnance je někde do dvaceti tisíc.
Pozn. Proč tvrdím, že se to běžně ví? Protože už x-krát zaznělo v médiích, že běžný státní úředník má plat nižší než je průměrná mzda, a ta už částku 20 tisíc překročila o několik tisícovek.
Problém je v platech "top managerů", kteří velmi často ani nejsou zdatnými manažery. (A hned si několik takových představím, a ač mi to asi nebudete věřit, nejsou to moji nadřízení.)
Jenže oni jsou ředitelé odborů ministerstev, různých neziskovek a příspěvkových organizací toho či onoho ministerstva (sorry, že je házím do jednoho pytle, byť to nejsou všechno "státní úředníci" v pravém slova smyslu) dosazováni na své židle způsobem, nad nímž běžným lidem zůstává rozum stát...


Mno, když si to po sobě čtu, byla to taková úvaha/neúvaha. Ale nechť.
Jdu se věnovat dětem, Filípek nebyl dnes ve školce, bo včera večer i dnes ráno trochu "hicoval".

Žádné komentáře:

Okomentovat