2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

středa 9. října 2013

HDMI a/nebo DisplayPort

Jaké máte na svém počítači konektory pro připojení nejen monitoru? Jistě, v prvé řadě je to VGA konektor (označován též D-Sub). Asi nejrozšířenější standard, díky kterému má většina z nás propojen počítač a monitor. VGA rozhraní předává obraz. Tečka.

Druhé rozhraní pro přenos video signálu je DVI, ale to se prakticky zas tak moc nerozšířilo. Teda to je můj soukromý názor z praxe, odpozorovaná realita "ajťáka" z České republiky!


Lze to ale udělat (to propojení počítače a monitoru) i jinak, přes rozhraním pro digitální audiovizuální přenosy (tedy přenos audio i video signálu v jednom), a to buď HDMI nebo DisplayPort.
Jenže tu přijde problém, na svém pracovním notebooku byznys třídy mám DisplayPort, ale jaksi nemám "široko/daleko" zařízení, do něhož bych ho připojil, všude jen HDMI.
Ale třeba to bude časem jinak, cituji:
HDMI je standard vytvořený primárně pro využití ve spotřební elektronice: Blu-ray přehrávačích, TV, video projektorech a podobně. I přes matoucí specifikaci kabeláže umí věci, které DisplayPort nedokáže. VESA navíc vytvořila DisplayPort tak, aby byl vrcholným rozhraním pro zobrazování grafiky na počítačích, takže HDMI spíše doplňuje než nahrazuje.
Bohužel mnoho výrobců počítačů – zejména těch, kteří se zabývají stavbou notebooků pro spotřebitele a AIO PC – se evidentně rozhodlo, že HDMI stačí. Doufáme, že se tento postoj změní, protože DisplayPort spotřebiteli nabízí minimálně stejně možností jako firemnímu uživateli. Takže by ho producenti mohli přestat ignorovat.
Příště, až budete nakupovat HD televizi, počítač nebo monitor, zvažujte následující:
Jak jsme uvedli dříve, HDMI je všudypřítomný. Je umístěn na prakticky jakékoliv televizi, jejíž koupi budete zvažovat. Brzy bude součástí úplně všech počítačových displejů zaměřených na spotřebitele. Pravděpodobně jej naleznete i ve většině grafických karet, v noteboocích a stolních počítačích a (minimálně ve formě vstupu) také v all-in-one počítačích.
Lepší počítačové displeje, stolní počítače a AIO PC budou navíc podporovat i DisplayPort. Je logické, že notebooky mají méně místa pro konektory. Proto nejspíše bude ještě nějakou dobu platit, že spotřebitelské notebooky budou nabízet pouze HDMI, zatímco modely orientované na byznys pouze DisplayPort.
Jestliže plánujete koupi notebooku v kombinaci se samostatně stojícím monitorem, nebudete litovat, pokud zaplatíte trochu více za modely s DisplayPortem: fakt, že toto rozhraní podporuje více monitorů a je schopno se připojit k téměř jakémukoliv monitoru prostřednictvím laciného adaptéru, mu dodává vyšší flexibilitu, než jakou se může pyšnit HDMI.
Osobně si myslím, že DisplayPort byl krok vedle, ale uvidíme...


Zdroje/technicky podrobnější:

Žádné komentáře:

Okomentovat